Първите сто дни на Обама

Президентът Барак Обама пое поста в период, когато САЩ бяха изправени през разрушителна икономическа криза, натоварен със свръх високи очаквания, че неговото правителство ще успее да вдъхне нов живот на най-голямата икономика в света, информира ДПА.
Днес Обама отбелязва 100 дни в Белия дом. В САЩ това е своеобразен юбилей, когато се оценява представянето на новото правителство, а Обама все още не успява да осигури промяна в икономическите тенденции. Правителството обаче може да посочи забавянето на спада в производство, сектора на недвижимите имоти и финансите, отчетено през последните няколко седмици в САЩ и в света, което Обама нарече „искри на надежда“. Тези искрици се появяват след невероятните сътресения, на които бе подложено новото правителство през изминалите три месеца. Първата рецесия в световен мащаб след Втората световна война и до днес заема основното място в дейността на правителството на Обама и води до безпрецедентни държавни разходи, с които се цели обръщане на икономическите тенденции.
Общо кредитите, отпуснати от американското правителство, направените държавни разходи и предоставените гаранции, са за над 10 трлн. долара. Огромният размер на средствата обаче донесе на президента и неговия екип критики от всички страни. Консерваторите остро определиха мерките за стимулиране на икономиката като „намеса в европейски стил“, която увеличава дефицита по федералния бюджет до опасни нива. Други групи, включително носителят на Нобелова награда Пол Кругман, критикуваха Обама, че не харчи достатъчно, тъй като е необходимо да се направи повече, за да се компенсира силният спад на индивидуалното потребление. Министърът на финансите Тимъти Гайтнър понесе по-голямата част от критиките. През последните седмици обаче критиките намаляха. Финансовият сектор започна да показва признаци на подобряване, а Гайтнър оповести повече ключови подробности от плана си за възстановяване „Имаме право да сме окуражени“, каза Гайтнър в края на миналата седмица. „Все още обаче би било грешка да мислим, че сме близо до излизането от мрака“, допълни министърът на финансите.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *