Първите 3D принтирани хапчета вече са факт

Новините за 3D принтирани обекти валят всеки ден, но нещата, които могат да се използват от хората като органи, тъкани за трансплантации и други подобни са най-впечатляващи. Към този списък вече може да добавим и лекарства, които са годни за пиене.

Фармацевтичната компания Aprecia Pharmceuticals е произвела 3D принтирано хапче, което е одобрено от Федералната комисия за лекарства в Щатите. Тази седмица лекарството, чието име е Spritam, започва официално да се продава, съобщава Digital Trends.

Има много решения, които използват 3D печата и излизат от лаборатории, но рядко преминават изследователската фаза и за това Spritam е доста голямо постижение. Лекарството е предназначено за хора, които страдат от епилепсия. Aprecia използва 3D процес, който позволява принтирането на хапчета, които се разтварят веднага след приемането им от пациентите.

Aprecia набра 35 млн. долара финансиране, за да може да разработва алтернативни решения за лечение на хора, страдащи от различни заболявания като епилепсия и други видове пристъпи.

Идеята на Aprecia е че 3D принтираната „опаковка“ Spritam изпуска големи количества от лекарството при мигновеното си разтваряне в организма на пациентите, което ще е в огромна помощ и за тях, и за хората, които се грижат за тях. Причината е че при тежки пристъпи приемането на съществуващите лекарства е трудно, заради липсата на контрол върху преглъщащия „механизъм“, а със Spritam това става веднага и може да прекрати пристъпите.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *