Първият сняг блокира Пампорово

Коли с изнервени шофьори пъплеха по заледения път

Спират камионите по шосето от Смолян към курорта след 10 декември

Два сантиметра снежинки, двайсет километра опашка от коли. Позната родна картинка. Когато и да падне първият сняг, изненадата винаги е голяма. Така стана и тази година. Макар и оскъдна, първата снежна покривка се оказа огромен проблем за Пампорово. Коли и изнервени шофьори се струпаха на прохода на курорта. Оказа се, че пътищата не са опесъчени и готови за зимния сезон, въпреки че температурите вече паднаха под нулата. Заледените участъци принудиха много от водачите да се върнат обратно, за да сменят летните гуми на автомобилите си със зимни. Участъкът от Смолян до Пампорово е от републиканската пътна мрежа и се поддържа от областното Пътно управление в Смолян. Служители на РПУ Чепеларе и Смолян регулираха движението в курорта и връщаха

автомобилите без зимни гуми

за да предотвратят инциденти и задръствания от закъсали коли. КАТ е сигнализирал Пътно управление да вземе мерки и да започне поддръжката в зимни условия на републиканската отсечка. Рано във вторник сутринта температурата в курорта беше минус 4 градуса, а около обяд се задържа около нулата. Заради голямата стръмнина на пътя най-проблемен е участъкът за колите през зимата от Смолян и Чепеларе към Пампорово. Община Чепеларе обаче поддържа отсечката в добро състояние и се грижи за цялата територия на курорта. Миналата година е сключила договор с местна фирма за зимна поддръжка. Към момента тя разполага с около 20% от необходимите материали за спешни нужди. До края на ноември ще бъде заредено и цялото необходимо количество пясък, което е около 900 куб. метра. За разлика от предишни години, когато са изразходвани от 20 до 50 тона сол, вече се използват изключително малки количества поради екологични съображения. От община Чепеларе нямат никакви притеснения за поддръжката на участъка, за който се грижат те. И вчера той беше в пълна готовност за зимни условия и нямаше никакви проблеми с движението на колите. Не така стоят обаче нещата с пътния участък от другата страна на прохода. Нулева готовност има фирмата „Пътно поддържане“ ЕООД Смолян, която по договор осигурява зимното почистване и опесъчаване не само на трасето Пампорово-Смолян, но и на седем от десетте общини в областта, чиято републиканска пътна мрежа е 539 км. Вчера изтече срокът за доставка на половината от необходимите материали – фирмата обаче не разполага нито с пясък, нито с машини за поддръжка.

От 130 машини само 26 са в изправност

заради тежкото финансово състояние на фирмата. До края на ноември пък е срокът за набавяне на необходимото количество от 15 000 куб. метра пясък и 1600 тона сол. Едва след този срок ще може да се предприеме разваляне на договора, но процедурата по сключване на нов ще трае около два месеца и на практика зимата ще е в края си. Проблемите с пътя за Пампорово, поддържан от тази фирма, са от миналата година, когато инфарктни ситуации и задръствания изнервяха шофьори и туристи. Движението през зимата е затруднено и заради десетките бетоновози и товарни автомобили, които пъплят ежедневно към курорта и предизвикват върволици от коли.

Колоните са ежедневие и през лятото

но през зимата проблемът става драстичен. Пътно управление Смолян е издало разрешителни за движение на бетоновози и тежкотоварни коли, които са валидни до 10 декември.

След това те ще бъдат възобновени чак през пролетта. Не е ясно обаче кой ще контролира дали след този срок ще бъдат спрени. От 1 декември влизат в сила и заповедите на кмета на Смолян Дора Янкова за замразяване на строителството в курорта.

Обектите, които са на територията на общината, ще трябва да бъдат оградени, почистени и приведени в готовност за новия зимен сезон. Очаква се в края на ноември да бъде възстановена и изцяло модернизирана писта „Туристическа“, която в момента е разкопана заради строящ се наблизо хотел. Първите туристи в курорта се очакват на 8 декември, когато ще бъдат пуснати за студентския празник и лифтовете. Все още дружеството „Пампорово“ АД, което е собственик на лифтовете в курорта, не е изготвило новите цени на картите и билетите за съоръженията през този сезон.

Щиляна ЧАКЪРОВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *