Първи ръст на европейските борси тази седмица

Книжата, търгуващи се на европейските борси отчетоха ръст за първи път тази седмица, след като положителни новини от Nestle SA възвърнаха доверието на инвеститорите и спомогнаха да се балансира спадът на технологичните акции, пише Bloomberg.
Книжата на Nestle добавиха 5,2% към стойността си на базата на данни от най-големия производител на хранителни продукти в света, че продажбите му ще отчетат по-добри стойности в сравнение с прогнозите на някои анализатори, пише изданието. Акциите на технологичните компании в индекса Dow Jones Stoxx 600 паднаха с 2,5% след като Hewlett-Packard Co. намали прогнозите си за печалба.
От Nestle са казали, че ще увеличат дивидента си за годината с 15% до 1,4 франка на акция.
Книжата на Nokia загубиха 4,8% от стойността си до 8,54 евро. Вторият по големина производител на чипове в Европа Infineon Technologies AG отчете понижение от 6,4% до 63 евроцента на акция. Акциите на SAP AG спаднаха с 3,8% до 27 евро.
Stoxx 600 се покачи с 0,1% до 183.50 следобед в Лондон, след като по-рано през деня се понижи с 0,3%. Индексът загуби 7,5% от стойността си тази година след разочароващи резултати на компании като Electricite de France SA и Diageo Plc и след като Финансовият министър на САЩ Тимъти Гайтнър не успя да убеди инвеститорите, че неговата спасителна програма ще стабилизира положението на американските банки.
Положителните финансови отчети възвърнаха доверието на пазара, коментират от Neuflize OBC. “Това показва, че компаниите са управлявани добре и ще могат да се справят с бурята”, казва фонд мениджърът Емануел Супре. “Единственото нещо е, че не знаем колко дълго ще трае бурята.”
От Федералния резерв вчера прогнозираха, че американската икономика ще се свие с 1,3% тази година.
Правителствени мерки
Правителствата по света засилват мерките, насочени към предотвратяване на най-тежката глобална рецесия от Втората световна война насам. Японската централна банка съобщи, че възнамерява да изкупи корпоративни облигации на стойност 1 трлн. йени от финансови институции и ще създаде програми за кредитиране, за да предотврати тоталната липса на кредити.
ОАЕ също подготвят програма в помощ за банките, които да възстановят кредитирането, след като безпрецедентната кредитна криза сложи край на бум на пазара на имоти, продължил пет години.
Спекулациите, че германският канцлер Ангела Меркел ще вземе мерки за предотвратяване на финансовите сътресения за най-голямата икономика в Европа помогнаха на еврото да се възстанови от тримесечното си дъно спрямо долара днес.

investor.bg
финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *