Първи сме в ЕС по поскъпване на храните

Евростат съобщава, че цените на млечните продукти в ЕС са скочили най-драстично – с 14,9%, олиото и мазнините за готвене са поскъпнали с 13,2 на сто, а хляба и зърнените храни – с 10,7 на сто.

България оглавява класацията на държавите от Европейския съюз по поскъпване на храните. Това сочат данните от последното изследване на Евростат. Някои от най-бедните членки от Източна Европа са най-силно засегнати.

От април м.г. до април т.г. цените на храните у нас са скочили най-осезаемо в целия съюз – с над 25%. За същия период в топ три заедно с България са Латвия и Естония, които са отчели увеличение съответно от 22 и 18 на сто.
Данните сочат, че храните в ЕС като цяло са поскъпнали средно със 7,1% от април до април, а равнището на инфлацията е 3,6 на сто.
Най-незначително е поскъпването в Португалия – с малко над 3%. Най-облагодетелствани след нея са жителите на Холандия, Франция и Италия.
Евростат съобщава, че цените на млечните продукти в ЕС са скочили най-драстично – с 14,9%. Олиото и мазнините за готвене са поскъпнали с 13,2 на сто, а хляба и зърнените храни – с 10,7 на сто.
Населението на България през последните 10 години е намаляло с 8%, а на ЕС се е увеличило с 3,4 на сто, сочат още данните.
Страните с най-голям ръст на населението през последното десетилетие са Ирландия, Кипър и Люксембуг. България е в дъното на таблицата за ръста на населението в европейските държави.
Отрицателен ръст имат също Латвия, Литва, Румъния, Естония, Унгария и Хърватска.Близо 2/3 от семействата в ЕС са собственици на домовете, в които живеят. На върха на тази класация са Естония и Латвия, където 88% от домакинствата имат собствено жилище. По неясни причини данни за България и Румъния няма.
Според статистическата агенция през 2006 г. средното заплащане за час работа у нас е било 1,65 евро. И по този показател отново сме в дъното на таблицата, тъй като в страните от ЕС за този период то е било малко над 20 евро.
4,7 е общия показател за интензивност на туризма в рамките на ЕС, който е изчислен на базата на броя на местното население и туристите, които са платили за нощувка в хотел. По този показател след България са държави като Естония, Кипър и Малта.
netinfo.bg
02.06.2008

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *