Първи спад на петрола от няколко дни насам

Опасенията, че ожесточените сблъсъци между антиправителствени демонстранти и силите на реда в Либия ще нарушат износа на петрол от региона вдигнаха цената му до 30-месечен връх вчера, пише Bloomberg.
Американският лек суров петрол поевтинява с 1,3% до 104 долара за барел в електронната търговия на Нюйоркската петролна борса днес. За това помогна и съобщение на телевизия Ал Джазира, че либийският лидер Муамар Кадафи е предложил да се откаже от властта в замяна на безопасно напускане на страната. Цената му се вдигна до 105,44 долара за барел в края на вчерашната редовна сесия, което е най-високото й ниво от 26 септември 2008 г. Петролът е поскъпнал с 27% през последната година.
Сортът брент, добиван в Северно море, междувременно се понижава с 1,3% до 113,54 долара за барел. Вчера цената му се вдигна за малко над 118 долара за барел, което накара Goldman Sachs да увеличи прогнозата си за брента през второто тримесечие на годината до 105 долара за барел, което е с 4,50 долара повече от предишните прогнози. Причината за корекцията е намаляващия свободен капацитет на ОПЕК заради прекъсванията в производството на петрол в Либия.
Анализатори на петролните пазари от Commodity Broking Services в Сидни прогнозират, че ако гражданските вълнения в Близкия Изток утихнат и вниманието се насочи отново към големите запаси от суров петрол на САЩ, това може да върне цената на американския лек суров петрол до 85 долара за барел.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *