Първо се пазете от щатски дълг, второ се пазете от щатски долари

 
Талеб – автор на бестселъри, университетски преподавател и успешен инвеститор на борсата, твърди, че предпочита да държи евро пред долари, дори като дълговата криза на еврозоната още не е отшумяла. На конференция в Москва той посочва: „Еврото си има Германия. Доларът си няма нищо“.
Насим Никълълс Талеб се прочу с книгата „Черния лебед“ от 2007 г., в която той изтъква, че историята е изпъстрена със събития, които не могат да се предвидят от тренда.
На същия форум в Москва миналата година Талеб направи същите прогнози: „всяко нормално човешко същество“ трябва да избягва Трежъри боновете заради политиката на количествени улеснения на председателя на Федеалния резерв Бен Бернанке и перзидента Барак Обама. Колкото и да съм скептичен към Европа, далеч повече я предпочитам пред САЩ, каза Талеб. САЩ е същият като Гърция – само че без да има Международен валутен фонд, който да наложи на Щатите финансова дисциплина.
„Ситуацията в САЩ е много обтегната и всеки ден става все по-зле“, твърди Талеб. „С всеки изминал ден ние харчим пари. Увеличаваме кумулативния си дълг“. Единственото щастливо нещо, което може да се случи на Щатите, е облигационно въстание – инвеститорите да спрат да купуват правителствения дълг, каза Талеб днес. Така евентуално ще се наложи някаква дисциплина на финансовото министерство.
Същата позиция спрямо американския държавен дълг възприе и прочутият инвеситор в книжа с фиксирана доходност Бил Грос: той оповести на 7 януари край на бичия пазар при Трежъри боновете и заяви, че ДЦК трябва да бъдат „изгонени като дяволи“ от модейлните портфейли и да се заменят с по-атрактивни алтернативи.
На днешната конференция в Москва е участвал и управляващ директор на рейтинговата агенция Standard & Poor’s. Той е заявил, че S&P няма намерение в „краткосрочен и средносрочен период“ да намалява ААА рейтинга на американския правителствен дълг.
 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *