Първо сметките, после преговори, смята ЕС

Първо трябва да се акцентира върху някои основни моменти при Брекзит. Например преди да се заговори за каквито и да било бъдещи търговски споразумения между Великобритания и ЕС, двете страни трябва да се договорят за правата на гражданите си и да си уредят сметките. За това предупреди днес председателят на Европейския съвет Доналд Туск, цитиран от ДПА.Туск очерта в Малта принципите, по които Брюксел ще се води в преговорите за Брекзита. Той каза, че преговори за търговско споразумение между ЕС и Великобритания ще има чак когато „бъде постигнат значителен напредък“ по отношение на: гражданските права; британските финансови задължения към ЕС; и въпроса как да се запази отворена границата между Ирландия и Северна Ирландия.
„Няма как да започнем паралелни преговори по всички въпроси едновременно“, каза Туск, цитиран от Ройтерс. Председателят на Европейския съвет предупреди, че предстоящите преговори ще бъдат „трудни, сложни и понякога дори конфликтни“, но блокът на 27-те „няма да възприема наказателен подход“. „Брекзитът сам по себе си е достатъчно наказание“, допълни той.

ЕС „ще действа като едно“ и ще защитава интересите си при преговорите с Великобритания по условията на Брекзит, гласи позиция на 27-те държави в общността. Там се добавя, че държавите ще отдават приоритет на споразумения, предвиждащи „цивилизован развод“, предаде БТА.
Процедурата по напускането на Великобритания на ЕС по-рано официално беше задействана с писмо от премиера на страната Тереза Мей до председателя на Европейския съвет Доналд Туск.
Съжаляваме, че Великобритания ще напусне ЕС, но сме готови за процеса, който ще последва, пише в изявлението на Европейския съвет след днешното задействане от Лондон на чл. 50 от Лисабонския договор.
За ЕС следващата стъпка ще бъде утвърждаването от Европейския съвет на отправните точки за преговорите. Тези отправни точки ще очертаят общите позиции и принципи, на чиято основа ЕС, представен от Европейската комисия, ще преговаря с Великобритания.
Нашата първа задача в преговорите ще бъде да сведем до минимум несигурността, породена от решението на Великобритания и нейните граждани, за нашите граждани, бизнеси и държави. Затова ще се съсредоточим върху ключовите договорки за оттеглянето на Великобритания в условията на порядък. Ще подходим към разговорите конструктивно и ще се постараем да постигнем договореност.
Стефан ПРОНЧЕВ

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *