Първо ще проверим офисите

Станка Ангелова,

зам.-кмет на Разград

по финансовите въпроси

Идеята да започнем проверка за действителното състояние на сградите в Разград и обявените в данъчните декларации данни не е с цел да увеличим данъчното бреме, а с помощта на закона да съберем полагащите ни се приходи. Имотните декларации се попълваха масово преди 9 години и оттогава досега те почти не са актуализирани, а в чл. 14 от Закона за местните данъци и такси е указано, че настъпят ли промени във вида на сградата, собственикът й е длъжен в срок от 2 месеца да ги обяви. Достатъчно е да се разходи човек из улиците на Разград, за да види разликата в сравнение с 1998 г. Луксозни витрини, скъпи дограми, модерни настилки, съвременни климатични отоплителни системи. Всички тези екстри са изброени като елементи в имотната декларация. Повечето графи обаче стоят празни.

Ние няма да пръскаме хайки да обикалят домовете на гражданите. В началото просто ще проверим прецизно архива на служба „Териториално селищно устройство“ в общината. Там има документи на всяка търговска и офис сграда, в която са правени подобрения с разрешение на общината. Ако те не са нанесени в декларацията, ще поканим собствениците да го направят. Докато върви този процес, ще водим разяснителна кампания и така се надяваме гражданите, които са правили подобрения в жилищните си имоти, без за това да е било нужно специално разрешение, също да отбележат нововъведенията в общинските регистри.

Възможността общините сами да администрират събирането на местните данъци и такси ни развърза ръцете. След като от януари т. г. общинските данъчни служби се занимават с това, в началото на септември отчитаме 30,5 по-висока събираемост в сравнение с 8-те месеца на м. г.

Решени сме да превърнем изразходването на общинските пари, събрани от данъци, в стимул за гражданите. Идеята ни е ясна – повече приходи, по-коректни данъкоплатци, по-големи възможности за обществени разходи – за благоустрояване, за социални дейности, за капитално строителство.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *