П. Димитров: С шума около ЕРП-тата искат да изместят вниманието от по-голям въпрос

 
 
 
 
 
 
 
Със шума около ЕРП-тата управляващите искат да изместят вниманието от по-големия въпрос – този за цената на тока и бъдещите енергийни проекти в България. Това каза в рамките на дебата по темата в предаването „Кой говори” по Дарик Петър Димитров от левицата, зам.-председател на икономическата парламентарна комисия и бивш министър на икономиката и енергетиката в кабинета „Станишев”. Той допълни, че от ЕРП-тата зависи до 20 на сто от цената на тока, а основният дял от нея е изцяло зависим от производителите на електроенергия. Петър Димитров беше категоричен, че не бива натискът чрез прокуратурата да се отразява негативно върху чуждите инвеститори, както и че не може всяко политическо решение на властта да минава през прокуратурата. Ето прогнозата му за това дали ще бъдат констатирани престъпления от страна на трите ЕРП-та в България:
 
 
Проверката ще покаже, че са в рамките на закона, разбира се, някои разходи няма да им бъдат признати за това, че дейности, които по лицензия е трябвало да ги правят сами, са ги изнесли, ще си платят глобите и с това шумът ще свърши. Разбира се, ще бъде тежка ситуация, ако се стигне до скандал с някое от тези ЕРП-та и чуждият инвеститор каже довиждане на България. В сегашната ситуация на криза ще бъде убийствено. Аз се надявам да не се стигне до там.
 
 
И затова казвам, че вместо да насочим вниманието по цялата верига и да видим действително кое е изгодно за България, така че в бъдеще да имаме по-евтина електроенергия и за хората, и за бизнеса и да сме конкурентноспособни, ние го прокарваме през прокуратурата.
 
 
Прокуратурата не е елемент от управлението на държавата. Ако сведем всичко до право на прокуратурата да контролира политически решения за целесъобразност, ами утре ще дойде един прокурор, който ще каже „Горна Арда” не е трябвало да я правите, хайде да ви водим в затвора. Това е недопустимо.
 
 
„Файненшъл таймс” дори написа, че това са методи тип „Уго Чавес” и те гонят инвеститорите от България и че не бива да се постъпва така. Хем обвиняваме ЕВН, че е на скамейката на онези, които са лъгали и грабили българската държава, и подписваме с тях за строителството на „Горна Арда”, тоест ние ги признаваме за коректен партньор.
 

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *