Работните места “поумняват“ до 2030 г.

Хората в наше време пътуват до работата си, а в бъдеще работата ще пътува до тях. Така се твърди в доклад, койтоочертава как ще изглеждат офисите и работните места през 2030 г.,съобщи Би Би Си.
В доклада се прогнозира, че тъй като работната сила ще става по-мобилна, технологиите ще осигурят всеки служител да разполага с всичко, каквото е необходимо, независимо къде се намира. Централите и индивидуалните бюра най-вероятно ще изчезнат. Те ще бъдат заменени от “горещи точки“, пространства за сътрудничество и декор, който се адаптира към настроението на работещия.
Ставаме все по-мобилни и работим навсякъде, на всяко място, където може да се озовем. Прекарваме по-малко време на дадено физическо място и все повече време в движение, каза д-р Мари Пюбаро, директор по изследванията на спонсориралата доклада компания “Джонсън контролс“.
Тази тенденция ще се ускори в бъдеще. Затова работните места трябва да се променят, за да се справят и да извлекат максималното от подобна ситуация. Сегашните технологии са видими. Често работниците трябва да приспособяват сами устройствата и мнозина не се справят добре с обмена на информация. До 2030 година всички тези елементи ще бъдат в околната среда. Напълно интегриран технологичен комплект ще следва потребителите където и да са.
Докладът приема като факт ситуацията, че от момента в който човек се събуди, нуждите му са известни и съществуват средства те да бъдат посрещнати.
Стените ще се превърнат в екрани, на които ще се виждат програми, документи или видеоконференции. Домовете и автомобилите ще отчитат настроението на човека и ще приспособяват средата. Те, например, ще могат да успокояват някого, ако е стресиран.
Броят на офисите ще намалее, защото графиците ще подсигуряват те да се използват оптимално. Малък мобилен телефон със сгъващ се екран и мощен мини проектор може да стане устройството, което координира предаването на информация.
Идеята е да има “сензорна, безкрайна умна среда“. Само човек да се обърне и тя ще е готова да му съдейства. Компанията “Джонсън контролс“ се занимава с проектиране на автомобилни и офис интериори.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *