Работниците от ВМЗ-Сопот са в отпуск да си търсят работа

Миналата седмица ръководството и синдикатите в предприятието се договориха от оръжейния завод да бъдат освободени 600 души.
Сред критериите, на базата на които ще се извършват съкращенията, са възраст, трудов стаж и степен на квалификация. Подборът на хората ще е дълъг процес и вероятно реалното освобождаване на работници ще започне в началото на март. Това каза каза лидерът на КТ „Подкрепа” в предприятието Димитър Атанасов, а относно предстоящия от утре отпуск, изпълнителният директор на оръжейния завод Иван Стоенчев подчерта:
Всяка фирма, която иска да спести някакви разходи от транспорт и от електроенергия, може да го направи това нещо, нямаме в момента материали да работим и ги пускаме хората в отпуска.
Все още не е известен броят на работниците, които ще изберат да напуснат по собствено желание ВМЗ, възползвайки се от клауза в Колективния трудов договор за обезщетение в размер на четири брутни работни заплати. Хората все още се колебаят и обмислят варианти, коментира Димитър Атанасов. Той допълни, че и днес в няколко приемни, включително и в цеховете, служителите се запозават с предложенията за нова работа.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *