Работници бягат от Гърция

Въпреки оптимистичните планове на гръцкото правителство да избегне банкрута, все повече чужденци напускат страната.Безработицата засегна основно строителството, където работеха повечето икономически имигранти, предаде БНР.

В Северна Гърция и по островите строителната активност е намаляла с 50% по данни на Националния статистически институт. Проучвания сред чужденците, които са над 15 години в страната, показват вълна от пренасочване към Германия и Норвегия.

Българите все по-трудно намират дори и сезонна работа тук, а често работят без осигуровки и за ниско заплащане, коментират гръцките медии. Още по-трудно намират работа жените. Отглеждането на деца и помощ за възрастни хора, където българките бяха предпочитани пред другите чужденки, вече не е по джоба на гърците.

В Гърция най-трудно се намира работа, според водещи компании за човешки ресурси. Младите и образовани гърци също търсят реализация в европейските страни, като предпочитат гръцките фирми с дейност в България. Китайски инвестиции в корабостроенето, строителството и туризма очакват в Гърция с надежда за стабилизиране на икономиката.

Премиерът Папандреу получава днес престижната номинация в усилията си да преструктурира гръцката икономика и да избегне банкрута.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *