Работодателите в САЩ поставят под въпрос новите имиграционни мерки

Очаква се скоро Министерството на вътрешните работи да оповести нови мерки за щатските работодатели относно нередовността на номер на социалната осигуровка на техен работник. Правилата ще задължават работодателите да уволняват работници, които не могат да бъдат идентифицирани като законнопребиваващи в страната. В срок от 60 дни работодателите ще трябва да обяснят защо има несъответствие в номера на социалната осигуровка на работниците и данните от официалната правителствена база. Работодатели, които не могат да дадат задоволително обяснение, може да бъдат глобени със сума между 250 и 10 000 долара.

„Притесняваме се какво точно ще представляват тези правила, особено що се отнася до селскостопанския сектор“, каза Крейг Регелбърдж, говорител на Асоциацията по озеленяване и съпредседател на Селскостопанската коалиция за земеделска реформа.

В продължение на години социалната администрация изпраща „no match“ писма на работодатели и техните работници. Чрез тези писма се уведомяват съответните лица за несъответствия в информацията от официалната база данни, за да е сигурно, че се удържат данъци от точните хора. Въпреки че на работодателите е забранено да наемат нелегални работници, с тези писма само се уведомяват работодателите за нередности и след това те трябва сами да вземат мерки.

Юристите предупреждават работодателите да не уволняват работници само защото са получили „no match“ писмо. Причината е, че писмото може да е изпратено поради грешка в компютърната система, сменено име в резултат на женитба или някаква друга техническа причина. Но тези работодатели, които не се съобразяват с новите правила, са заплашени от санкции.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *