Работодателите подновяват натиска за реформи в енергетиката.

Национално представените работодателски организации са решени да подновят натиска към правителството заради отлаганите спешни мерки в енергетиката. Този път няма да бъде даден „гратисен период“, а бизнесът не изключва и нови протести.

Късно във вторник експертите на АИКБ, БСК, БТПП и КРИБ са обсъдили доколко управляващите са изпълнили постигнатото през миналата година споразумение за мерките, с които да се стабилизира секторът и да се облекчи българската индустрия. В нея са участвали и експерти от металургията, химическата промишленост, минно-геоложката камара, индустриалните потребители на ток и др.

В отворено писмо до медиите работодателите критикуват остро правителството за липсата на реформи, въпреки поетия ангажимент за това. Те отчитат, че все още няма пътна карта за реформи, както и пълен анализ на изграждането и въвеждането в експлоатация на ВЕИ централите у нас. Бизнесът отбелязва, че този доклад трябваше да бъде представен още през есента. Липсва и решение за включването на добавка „задължение към обществото“ към цените на тока за износ към държави извън ЕС. Така на практика продаваме евтин ток навън, а фирмите у нас го купуват по-скъпо. Освен това все още няма анализ как енергийният регулатор определя цените. Всичко това налагало да се активизират общите действия на индустрията, за да се поднови диалогът с институциите и проблемите да се решат колкото се може по-бързо.

Председателят на Асоциацията на индустриалния капитал Васил Велев обаче не изключи нови протести. „В България като че ли само това е средството за промяна. Ние не можем да се разберем като нормални хора. Започва някаква реформа, излиза се на протест и тя се прекратява“, посочи той. Велев добави, че този път няма да има „гратисен период“ за кабинета, в който той да въведе реформите.

Работодателите са поканили на среща в петък икономическия министър Божидар Лукарски, с когото ще обсъдят последиците за фирмите от скъпия ток за индустрията. „Ние не искаме да протестираме, имаме достатъчно работа за вършене“, обобщи Васил Велев пред в. „Сега“.

Липсва „движение“ и по друг горещ въпрос – наредбата за компенсирането на индустриалните потребители заради скъпия ток. Целта бе те да бъдат подпомогнати, като не плащат в пълна степен компонентата за зелен ток, която е част от добавката „задължение към обществото“. През лятото на миналата година добавката бе увеличена с над 100%. По данни на Асоциацията на минната индустрия браншът губи повече от 600 млн. лв. на месец заради този проблем. Забавянето води до риск в близките месеци да бъдат затворени големи мощности, което поставя в риск икономиката и пазара на труда.

За такъв развой на събитията предупреди още в края на 2015 г. изпълнителният председател на Българската стопанска камара Божидар Данев. По данни на камарата редица фирми от металургията вече са закрити. „Аурубис“ например искаше да инвестира 85 млн. евро, но след решението за цените тока се отказа“, посочи той. Данев прогнозира, че последиците от цените, дефицитът в НЕК и договорите за покупка на скъп ток са „енергийна бомба“, която ще избухне още в началото на 2016 година.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *