Работят за нова технология 10 пъти по-бърза от 5G

Мобилните мрежи от пето поколение, т.нар. 5G се очаква да навлезе през 2020 г. и обещава подобрена свързаност и по бърз трансфер на данни. Но какво можем да получим много по-високи скорости преди 2020 г.? Това е темата на доклад, изнесен тази седмица на Конференцията ISSCC, проведена в Сан Франциско, Калифорния.

Документът говори за терахерцов (THz) предавател, разработен от Националния институт по информационни и комуникационни технологии, Panasonic Corporation и Университета Хирошима. Този предавател работи в честотен диапазон от 290 GHz до 315 GHz и е в състояние да предава дигитални данни със скорост 105 гигабайта в секунда – това е комуникация, чиято скорост е най-малко 10 пъти по – висока от тази на 5G мрежите. Трансмитерът използва честоти, които попадат в неразпределения към момента диапазон от 275 GHz до 450 GHz. Тези честоти трябва да бъдат разпределени през 2019 г. от Секция Радиокомуникации на Международния телекомуникационен съюз (ITU-R).

Учените са успели да постигнат скоростта, описана в доклада чрез използване на квадратурна амплитудна модулация (QAM), което подобрява скоростта на безжичната връзка в диапазона 300GHz. Така екипът е успял да постигне за първи път в историята скорост от над 100 гигабайта в секунда с предавател, базиран на интегрална схема.

Повечето модерни технологии за пренос на данни, особено бързите, разчитат на фибро оптика. Тук се различава новото изобретение от останалите. Тази разработка се доверява изцяло на безжична технология, която успява да накара всичко друго да изглежда мудно.

Минору Фуджишима от департамента по електроника в Университета Хирошима обяснява:

В наши дни обикновено говорим за скорост на трансфер на данни от порядъка на мегабайти в секунда. Аз предвиждам, че скоро ще говорим за терабайти в секунда. Това предлага THz безжичната технология. Такива екстремни скорости засега са ограничени само в някои технологии с оптични влакна, информира infobulgaria.info. Аз искам да вкарам тези скорости във въздуха и успяхме да направим най-важната стъпка в тази посока.

Въпреки че технологията демонстрира много обещаващи скорости, учените засега не казват на какво разстояние може да стане трансферът на данни, а това също има голямо значение.

 

 

 

 

 

financebg.com

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *