Развиващите се пазари емитират рекордни обеми дълг

Емитираните обеми дългови книжа от развиващите се пазари (emerging markets) бележат нови върхове, тъй като инвеститорите възстановиха интереса си към високорискови книжа, които обаче носят по-голяма доходност, писа „Файненшъл таймс“.
През текущата година емитираните обеми достигнаха най-високата си стойност от началото на воденето на подобна статистика през 1962 година. По данни на Thomson Reuters, емисиите облигации в страните от emerging markets от началото на годината са достигнали съвкупния обем от $352 млрд,., което надхвърля с 45 на сто обемите от същия период на миналата година, когато тези пазари още не бяха ударени от финансовата криза.
През юли – месец, който по традиция е характерен с ниска активност заради летните отпуски, новите емисии са достигнали обем от $60 млрд.
Най-голям издател на подобни книжа през месеца е бил Китай, като на пазара с големи обеми са излезли и Полша и Унгария (за първи път от юни 2008 г.). Сред държавите, издали огромни обеми дълг, се нареждат още Бразилия, Южна Корея, Русия и няколко държави от Персийския залив.
Повишаването на лихвите по облигациите според банкери е основният фактор, привлякъл интереса на инвеститорите. По данни на индекса EMBI, съставян от JPMorgan, доходността на суверенните облигации на тези пазари е с около 2 процента над американските бондове с рейтинг „А“.
Както отбелязва аналитикът по развиващите се пазари от BNP Paribas Шайин Вали, от гледна точка на инвеститорите има сериозен смисъл да се купуват облигации на emerging markets като застраховка, след като на последната си среща G20 пое ангажимент да отдели необходимите на МВФ средства, за да не позволи на страните в преход на допуснат фалит. „А такива гаранции за американския корпоративен дълг няма“, коментира експертът.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *