Развиващите се пазари спряха 5-дневната си губеща серия

Широкият индекс MSCI Emerging Markets се покачи с 0,5% до 992.38 пункта в Лондон, след като пет поредни дни на поевтиняване го пратиха към 3-седмично дъно. Силни производствени данни от Турция до Унгария и Китай парираха ефекта от частичното спиране на дейността на американското правителство.

Измерителят за акциите на развиващите се пазари се покачи с 5% за последното тримесечие, подпомогнат от решението на Фед да не намалява паричните стимули за икономиката от този месец. Това надделя над забавянето на темповете на икономическия растеж на Китай. Всичките 10 индустриални групи, включени в индекса, нараснаха водени от здравеопазването.
PMI индексът на Китай за септември имаше леко покачване от 51 на 51.1, което не беше прекалено голямо разочарование за инвеститорите. Днес борсите в Китай и Хонг-Конг са затворени заради национален празник.
ТурскиятPMI се е повишил до 54 миналия месец спрямо 50.9 през август, а най-голямата турска банка увеличи пазарната си капитализация с 2,8%
Отваря се възможност да се купува на атрактивни цени след скорошния пазарен спад, смята Джоната Равелас от BDO Unibank. Някои инвеститори залагат, че американската криза няма да се окаже толкова значителна, каквито са опасенията.
Основният турски индекс скочи с 2,1%, а индонезийският Jakarta Composite Index добави 0,7%. Чешкият PX Index нарасна с 0,8%, а руският Micex добави още 0,4% към ръста си от 10% за последното тримесечие.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *