Развитие и перспективи в туристическия сектор

Хотелите в големите центрове на Европа и Близкия Изток са водещи по приходи за стая (revenue per available room – revPAR) със седем точки преднина в световната класация Топ 20, според годишния доклад „Развитие и перспективи в туристическия сектор“ на консултантската компания „Делойт“.

Tуристическа индустрия отбелязва значителен спад в световен мащаб за 2008 г., особено през последната й четвърт поради икономическата криза, която оказа влияние и върху ваканционния и бизнес туризъм. Въпреки спада обаче, има световни центрове, които са постигнали добри резултати.

Шест града, а именно Ню Йорк, Абу Даби, Лондон, Дубай, Париж и Тел Авив, си осигуриха позиции в трите формата на топ 20 класацията на „Делойт“ – по заетост, средна цена за стая и годишен приход на стая. Класацията разглежда представянето на хотелите за два периода. През първата половина на 2008 г. повечето региони по света отчитат двуцифрен растеж на приходите, явно все още незасегнати от кризата. Но от лятото насам, доверието на клиентите спада и туризмът започва да понася загуби.

През последната четвърт на 2008 г. приходът на стая в много региони достига отрицателни стойности. В края на годината Централна и Южна Америка и Близкия Изток са единствените региони с двуцифрен ръст по приход на стая, съответно с 14.5% и 18.3%, докато Азиатско-Тихоокеанският регион и Европа имат по-малко от 2% ръст в щатски долари по този показател. Последна в класацията е Северна Америка със спад от 1.6%.

„Последиците от световната икономическа криза, както и очаквахме, се отрази и на туризма“, коментира Марвин Ръст, Управляващ съдружник за Туристическа индустрия в „Делойт“. „Финансовият хаос, който допринесе за кризата на доверие в последното тримесечие на годината, доведе до намаляване на разходите за пътувания и отдих едновременно от страна на частните лица и на корпорациите. Ако погледнем в перспектива, заплахата от дефлация може да се окаже още по-голям проблем, тъй като резкия спад на световната икономика води до намаляване на високите цени на стоките и очакване сред бизнеса средите и частните лица за по-ниски цени на много и различни видове услуги, включително нощувките в хотелите.”

Европа води с 10 позиции от 20 в класацията по средна цена за стая и с 7 в тази по приход на стая. Въпреки това силно присъствие в двете класации, резултатите за хотелите в цяла Европа се влошиха и в края на годината завършиха с отрицателни стойности при спад от 5.1% до €70.

Париж

Париж е единственият град в еврозоната, който присъства и в трите формата на класацията Топ 20. Френската столица е на шеста позиция по приход на стая, с ръст от 4.8%, достигащ до €141, и на девета по тарифа за хотелска стая със средна цена за стая от €181. Въпреки малкия спад при процента на заетост на 77.8%, все пак той бе достатъчен за престижното четиринадесетото място в Топ 20 класацията по заетост.

Лондон

Лондон продължава да отчита ръст в хотелските си резултати и присъства и в трите формата на класацията. Заетостта нараства с 0.8% на впечатляващите 81.1%, което му осигурява петото място в световната класация. Средната цена за стая нараства от 4.4% на £117, което го прави седемнадесети по цени и девети по приходи на стая в класацията Топ 20 с £93. В отговор на последиците от сегашната рецесия във Великобритания, бюджетният сектор спаси и осигури печалба, докато бутиковите хотелисвалиха средните цени и имаха значително по-бавен темп на растеж. Това показва, че частните и бизнес клиентите предпочитат да изберат по-изгодните варианти за хотелско настаняване, когато са в Лондон.

Берлин

Хотелските приходи в Берлин не се оказаха достатъчно високи, за да класират града в Топ 20, но все пак са с положителен ръст. Докато средната цена за стая е нараснала с 6.2%, заетостта е намаляла с 2.3%, което води до ръст в показателя приход на стая от 3.7% на €61. Според берлинската организация по туризъм, броят на собствените туристи за първи път отбелязва спад от 2003 г. насам. Това е последица от намаляването на доверието на потребителите, високата инфлация и липсата на големи атракции, които да привлекат масите. Вътрешният туризъм остава важен елемент в туристическия микс на Берлин със своите 60% от общия бизнес. Тази година собствените и чуждестранните туристи ще имат поводи да празнуват, тъй като градът отбелязва 20-годишнината от падането на берлинската стена и 60 години от създаването на Федерална република Германия. Берлин също ще е и домакин на Световния шампионат по лека атлетика през август 2009 г.

„Стратегията на туристическата индустрия тази година ще бъде в посока оцеляване”, казва Алекс Киракидис, Управляващ съдружник за Туризъм и отдих индустрията в „Делойт“ в световен мащаб. „Хотелите, в частност, ще трябва да се фокусират върху осигуряването на повече стойност за парите, които клиентите им плащат, както и върху това, което правят най-добре. Основните хотелиерски услуги са ключови, когато хотелите се конкурират за нощувки”, допълни той. „Важно е държавите да инвестират в развитие на инфраструктурата на туристическата индустрия, включително в разширяване на летищата и хотелската база, след като отново им бъдат отпуснати кредити. Това е необходимо в дългосрочен аспект за развитието и устойчивостта на индустрията.”

Според Световната туристическа организация, първата половина на 2008 г. отбеляза 5% ръст в броя на международните туристи, но растежът достигна отрицателни стойности през второто полугодие, или общо 2% растеж за годината. Въпреки че растежът е с по-бавни темпове в сравнение с този от 7% за 2007 г., 16 милиона хора повече са пътували по света и е отбелязан нов световен рекорд на туристически посещения от 924 милиона.

Топ 20 на световните градове, класирани по приходи за стая (revenue per available room – revPAR) за 2008 г.

Град

Място

RevPAR (щ.д.)

% промяна спрямо 2007 г.

Москва

1

250

10.5%

Дубай

2

237

1.0%

Женева

3

231

19.1%

Абу Даби

4

231

46.3%

Ню Йорк

5

226

0.5%

Париж

6

208

10.2%

Ню Делхи

7

197

-1.3%

Доха

8

197

25.2%

Лондон

9

183

20.3%

Мускат

10

176

31.1%

Рияд

11

174

24.9%

Венеция

12

174

-10.4%

Цюрих

13

170

16.4%

Тел Авив

14

166

24.2%

Сингапур

15

164

14.2%

Мумбай

16

164

-11.1%

Истанбул

17

159

23.5%

Манама

18

159

17.9%

Токио

19

154

14.2%

Хонг Конг

20

151

3.4%

Източник: STR Global
Забележка: Всички стойности са в щатски долари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *