Разговори в Министерски съвет

Актуализацията на Бюджет 2010 предвижда нови 116 млн. лв. за тютюнопроизводителите. В момент на криза и трудности пред бюджета, правителството решава да похарчи още пари за една група хора. Защо?
Наложи се и мнението, че едва ли не тези пари ги даваме за последно и след това тютюнопроизводителите ще се насочат към нещо друго. Това се оказва, че не е съвсем така.
Публикуваме части от дебатите в Министерски съвет през последните две седмици, които ясно показват различните роли и позиции по въпроса – един министър на земеделието, който иска да харчи; един министър на финансите, които не иска да дава тези пари; един сериозно притеснен за бъдещето на тези хора министър на културата; един балансиран министър на вътрешните работи и един мълчалив арбитър – Б.Б.
Разговора е интересен сам по себе си за това как се прави политика в България.
Основните акценти относно тютюнопроизводителите са следните:

пари ще се дадат през тази година;
пари ще се дадат и през следващата година;
няма гаранция, че тези пари ще се използват за реформа на сектора, а по всичко личи, че няма и разработен механизъм как да стане това;
правителството ще се опита да обясни ясно идеята си и ще се надява на реформа, провокирана от самите хора;
правителството се съмнява, че предното ще е успешно;
сблъсъкът между финансовия министър и другите министри за харчовете е налице, като този сблъсък се решава изцяло от Б.Б.

 
Всичко това не звучи много добре – нито за данъкоплатците, нито за тютюнопроизводителите. Повече за субсидиите и ефекта върху родното земеделие може да прочете в изследване на ИПИ, което  прави преглед на държавното подпомагане за земеделските производители за периода 2001-2007 г.
 
 Заседание на 16 юни 2010 г.
 СИМЕОН ДЯНКОВ: Бих искал тази точка да се отложи, за следващо заседание поради простата причина, че през тази година, въпреки тежката криза, правителството реши да даде в пълния размер допустимите от Европейската комисия доплащания за тютюнопроизводителите. Сега в този проект виждам, че за следващата година е записано, че ще даваме на тютюнопроизводителите до 143 милиона лева отново… Това са пари от бюджета и за мен няма смисъл тези пари да се дават, особено по този начин, без да има някакъв анализ дали има алтернативна възможност за тези тютюнопроизводители и нещо да се прави. Ако така винаги им даваме пари, винаги и тяхното положение ще бъде по-тежко.
СИМЕОН ДЯНКОВ: …така постоянно те ще са на тази хранилка. Това не е добре за бюджета, но не е добро и за тях. Така, че бих искал изрично да се каже, че тютюнопроизводителите следващата година няма да имат този тип пари от бюджета, просто няма защо.
 МИРОСЛАВ НАЙДЕНОВ: Ако ние говорим за алтернатива на тютюнопроизводството, ние трябва да предвидим и някакви средства, защото ако им кажем „Да, спирате да гледате тютюн”, те трябва наистина да имат финансова възможност да се преориентират…
 СИМЕОН ДЯНКОВ: Ако премиерът реши, за мен това може да стане… създаде се впечатление в обществото, че на тях са им дължими тези средства, което не беше така и сега отново стачкуват. Стачкуват заради решението, което вие направихте и за мен не беше правилното решение.
СИМЕОН ДЯНКОВ: Ние сега им осигуряваме 143 милиона лева за следващата година  да правят нещо друго. Тук трябва да се опише. Реформата е следната: Даваме пари през тази година и след като даваме тези 116 милиона лева през тази година, сега трябва да се прави реформата, а не през следващата година да мислим какъв е алтернативният поминък.
 МИРОСЛАВ НАЙДЕНОВ: В същност тези 116 милиона лева са за премия на тютюн за 2009 година. Т. е. те са го произвели през 2009 година, а идеята за тези средства е да бъдат предвидени и да ги използват наистина за да реформират сектора.
МИРОСЛАВ НАЙДЕНОВ: …тук въпросът не е толкова като развитие на земеделието, а със социална насоченост. Тъй като тези хора в този край не могат да създадат алтернатива за няколко месеца при условие, че нямат финансиране.
МИРОСЛАВ НАЙДЕНОВ: …те ще получат тези пари, ако ги гласуваме по този начин, независимо от това дали ще произвеждат тютюн
 ЦВЕТАН ЦВЕТАНОВ: Ако няма пазар, а ние в същност само даваме пари, за да изпълнява държавата някаква социална функция…
 МИРОСЛАВ НАЙДЕНОВ: До момента те получават между 400 и 500 лева на декар. Няма такова подпомагане в Европа, защото, само за сведение и сравнение ще кажа, че тази година подпомогнахме зърнопроизводителите с 24 лева на декар. Тези 116 милиона лева, които следва да дадем на тютюнопроизводителите, ще ги подпомогнат с около 450 лева на декар, което наистина е огромна разлика, но това се е случвало години наред и те наистина са калкулирали своя жизнен стандарт на базата на тези доходи.
 ВЕЖДИ РАШИДОВ: Биволиците, които Доган даде като алтернатива, от 14 години пътуват от Индия, я дойдат, я не дойдат. Може и да са умрели, не знам колко живее една биволица.
ВЕЖДИ РАШИДОВ: Миналата година трябваше да получат едни пари и да приключат… Тези пари са за преход към някаква алтернатива, така ли е? Но това трябва да им бъде казано. Те смятат, че теза пари са за тютюн вземат ги и през следващата година отново ще ви поискат пари.
ВЕЖДИ РАШИДОВ: Целият район е изоставен и никога нищо не е направено за алтернатива и земеделие.
 МИРОСЛАВ НАЙДЕНОВ: Нека да е ясно, че не говорим само за алтернатива на земеделие и земеделски култури, а за алтернатива на заетост. Тук не става въпрос тези хора, които досега са садили тютюн, да започнат утре да садят, например, боб или чушки. Става въпрос за алтернатива на заетост…
 ТОТЮ МЛАДЕНОВ: Има инвеститорски интерес от Япония по отношение на алтернативната заетост. Направени са изследвания преди години, че на мястото на тютюна може да се засаждат боровинки.
 БОЖИДАР ДИМИТРОВ: Въпросът е да не разберат, че отново им плащаме за тютюн…
 МИРОСЛАВ НАЙДЕНОВ: Колеги, всички ние ще обясняваме.
 СИМЕОН ДЯНКОВ: Вие ги обещахте и сега ни е трудно да излезем от това и да ги дадем, откъде да ги намеря…?!
 Една седмица по-късно… Заседание на 23 юни 2010 г.
 МИРОСЛАВ НАЙДЕНОВ: Докладвам почти същото с изключение на това, че схема №2 за тютюнопроизводителите я оттегляме и ще я разгледаме, след като бъдат обработени заявленията за кампания 2010 и след като приключи изплащането на 116 милиона. Тогава ще направим оценка и анализ на ситуацията и тогава ще внеса допълнително точката за подпомагане на тютюнопроизводството. Благодаря.
 СИМЕОН ДЯНКОВ: Благодаря за така направената промяна и затова, че ще имаме възможност малко повече да мислим по стратегията за работата с тютюнопроизводителите не само за следващата година, а за следващите няколко години. Това е важно и за тях, и за нас, повече сигурност за тези производители.
 Б.Б.: Внимавайте какво говорите и какво обещавате, защото след това трябва да се изпълнява. И не искам никой да се крие зад гърба на Дянков. Сиреч, министърът обещава, хората се надяват и след това се явява един лош, който казва „няма пари”.
Б.Б.: …воля на правителството е да влезем под трите процента (за дефицита). Така че много внимателно всеки един от вас да пресмята и да знае върху какво ще стъпи.

Петър Ганев, ИПИ  

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *