Раздвижване на ипотечния пазар

Благоприятните условия за финансиране дават възможност на клиентите да се възползват от ипотечен кредит с по-голям размер, с който да закупят по-качествен имот. По данни на Пощенска банка към месец март средният размер на усвоените ипотечни кредити се е увеличил с 16% и достига абсолютна стойност 70 600 лв. спрямо 60 930 лв. за същия период на 2014 г.

Въпреки това ипотечните кредити в банковата система продължават да намаляват. По последни данни на БНБ за 2014 г. обемът му е намалял с близо 85 млн. лв. спрямо 2013 г. На фона на общия спад Пощенска банка отбелязва ръст на ипотечния си портфейл, като за 2014 г. той е нараснал с 64 млн. лв. спрямо предходната година, достигайки 1.12 млрд. лв.

Благоприятните ценови оферти по ипотечните кредити допринасят за раздвижването на пазара на недвижими имоти и увеличението на броя сделки, финансирани чрез ипотечни кредити. Съгласно информация от Агенцията по вписванията, броят на вписаните ипотеки за първото тримесечие е нараснал с 41% спрямо същия период на 2014 г. Броят на сделките с недвижими имоти също се е увеличил през първите месеци на 2015 г. и е с 9.2% по-висок в сравнение със същия период на 2014 г.

Повишеното търсене на имоти води до стабилизиране на продажните цени и дори до лекото им нарастване в някои областни градове. По данни на НСИ средните продажни цени за страната през 2014 г. са отбелязали ръст от 1.15% на годишна база.

През 2014 г. най-много са поскъпнали имотите в големите градове, като начело е Стара Загора, където са се повишили с 4.8% спрямо предходната година, следвана от Бургас с ръст от 4.6%. Нова положителна тенденция е раздвижването на пазара в по-малките градове като Шумен и Силистра, където НСИ отчита ръст на средните продажни цени съответно с 4.2% и 3.6%. В столицата, която традиционно е сред лидерите по този показател, за 2014 г. е отчетен ръст от 3% спрямо 2013 г.

Анализаторите на Пощенска банка прогнозират до края на 2015 г. финансовата институция да реализира близо 15% ръст при новоотпуснатите ипотечни кредити.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *