Разделят шосетата с бетонни блокове

Трима министри чертаят карта на 150 трасета убийци

Който бърза, бавно стига, а може и въобще да не стигне. Тази поговорка най-точно описва ставащото по пътищата в страната ни. Много тежки катастрофи с жертви има всеки ден заради високата скорост и неправилното изпреварване. Затова и изтребителите по шосетата принудиха министрите да напишат спешни мерки за подобряване на пътната безопасност.

1002 души са загинали, а 9825 са ранени при станалите 7897 катастрофи от началото на годината, показва черната статистика на КАТ. Наскоро 18 души намериха смъртта си при трагедията край Бяла, където пътнически автобус падна от мост в река Янтра. Веднага след това премиерът Сергей Станишев нареди експерти от МВР, транспортното и строителното министерство да направят списък на шосетата убийци и да обезопасят опасните участъци. Днес министрите Румен Петков, Асен Гагаузов и Петър Мутафчиев ще подпишат протокол за подобряване на движението по пътищата.

На церемония пред „Св. Александър Невски“ МВР шефът Румен Петков връчи ключовете на 23 автомобила „Лада Нива“, предназначени за областни дирекции „Полиция“, РПУ-та и пожарната

ФОТО ВИКТОР ЛЕВИБетонни ограждения ще пазят шофьорите от челен удар на пътя. Блокчетата ще разделят двете платна на шосетата на опасните места, където най-често колите се удрят фронтално и загиват невинни хора. Само в Бургаско има няколко такива участъка, посочиха експерти. Те са на пътя Несебър – Поморие, има и към Созопол. Там задължително ще се направи такова разделяне на платната. Където няма възможност да се поставят бетонни блокове, ще се сложи разделителна мантинела, обясниха експерти. Ще се поставят и специални светлоотразителни кабъри, познати като „котешки очи“. Това са част от набелязаните мерки за подобряване на движението през 2007 г.

Опасните участъци ще се определят според статистиката за тежките катастрофи. Данните показват, че половината произшествия у нас стават на едни и същи места. Тези участъци са над 150 в страната, изтъкнаха експертите. Те ще се обезопасят и сигнализират допълнително, за да предпазват шофьорите от авантюри на пътя. Ще се възстановят и мантинелите край шосетата, маркировката и знаците. Ще се поставят и табели с надписи „Внимание, опасни завои“, „Опасен участък“, „Участък с концентрация на ПТП“ и др. Задължително ще се подобри и видимостта, като ще се махнат храсти и дървета, които скриват пътните знаци. Където е възможно и има захранване, на опасните места ще се постави и допълнително осветление. Там се предвижда да има засилено полицейско присъствие. Катаджиите ще следят дали водачите спазват правилата за движение.

Илиана Динекова

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *