Разликата в заплатите между София и другите области се увеличава

Ръст на наетите лица и на средната заплата в страната през второто тримесечие на 2015 г. отчитат предварителните данни на Националния статистически институт (НСИ). Основната причина за ръста от 3.6% (80.9 хил. души) на наетите по трудови и други служебни правоотношения към края на юни спрямо края на март 2015 г. е сезонният фактор: със започването на лятото най-голямо увеличение на наетите лица се регистрира в хотелиерството и ресторантьорството, културата, спорта и развлеченията, както и в селското стопанство. Средната заплата за страната е била 879 лв., но само в 4 области в България средното заплащане е над или близко до нея: София (столица), Враца, Стара Загора и Варна.

Все повече наети в ИТ индустрията

Традиционно през летния сезон наетите лица се увеличават заради откритите места в туризма и селското стопанство. На годишна база също има ръст на наетите, макар и минимален – с 0.4%. Най-много се увеличават служителите в областта на ИТ, което подсказва, че търсенето на ИТ специалисти в страната продължава да расте, а те получават и най-високите заплати. Работещите в преработващата промишленост и в строителството също растат. Най-голям дял от наетите (21.5%) работят в преработващата промишленост и в търговията и ремонтите на автомобили и мотоциклети (16.9%). Тенденцията е обаче да намаляват работещите в административните и спомагателни дейности, както и в операциите с недвижими имоти, като и двата сектора са от по-нископлатените.

Най-високи заплати в София, най-ниски във Видин

През второто тримесечие средната брутна работна заплата е 879 лв. и нараства спрямо предходното тримесечие с 2.3%. Най-голям ръст на възнагражденията има при финансовите и застрахователните дейности (7.5%), образование (6.6%) и строителство (4%). Разбивката на данните по месеци обаче показва, че през май и юни средната заплата намалява спрямо април. Това се дължи именно на наемането на повече нископлатени служители в туризма и селското стопанство за летния сезон. Заплатите продължават да са по-високи в обществения сектор, където размерът им достига 917 лв. Тези в частния сектор се повишават с 20 лв. в сравнение с предишното тримесечие до 879 лв.

Съвсем очаквано ИТ секторът продължава да е начело в класацията с най-висока средна заплата, но тя спада с 10 лв. спрямо предходното тримесечие до 1974 лв. Въпреки това за една година тя се е повишила с 207 лв. Продължават да растат заплатите на финансовите и застрахователните дейности, както и на наетите в производство и разпределение на електрическа и топлинна енергия и газообразни горива. Както обикновено, секторите с най-ниско заплащане са хотелиерството и ресторантьорството и административните и спомагателни дейности.

Югозападният район е единственият, в който средната заплата надвишава 1000 лв. Това обаче се дължи единствено на равнището на възнагражденията в София (столица). Продължава да се задълбочава голямата разлика в заплащането между столицата и останалата част на страната. Средната заплата във Враца е 897 лв. – втората най-висока след тази в София. Това се дължи на по-високите заплати в АЕЦ „Козлодуй“, която се намира в областта.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *