Размириците в Гърция

„Нови демонстрации бушуват в гръцки градове“, посочва Би Би Си, като прави равносметка на инцидентите с оценката, че полицията „е безсилна“. Според Би Би Си инцидентите се дължат на гнева на гражданите.
„Градовете в Гърция пред прага на извънредно положение“, пише германското списание „Шпигел“. „През целия уикенд безредици бушуваха в гръцки градове и все още не са стихнали“, отбелязва изданието.
Си Ен Ен съобщава, че туристите в Гърция са останали по хотелските си стаи, тъй като от персонала им е било препоръчано да не излизат на улиците.
Днес сутринта уличните боеве в Атина и Солун стихнаха след като безредиците в Гърция продължиха и тази нощ.
Размириците започнаха в събота вечерта, когато полицай простреля смъртоносно 15-годишния Андреас Григоропулос в централния атински квартал Екзархия, средище на крайната левица. (виж фотогалерия)
Момчето е било част от група от около 30 младежи, които хвърляли камъни и бомбички срещу полицейски патрул. Двамата полицаи, които били в патрулната кола, слезли от нея, за да отблъснат младежите, единият стрелял и убил момчето.
Освен Атина и Солун, вълната от протести през уикенда бързо обхвана и градовете Патрас, Комотини и Янина, както и град Хания на остров Крит.
Въпреки повдигнатите обвинения срещу двамата полицаи, замесени в убийството на 15-годишното момче, безредиците продължиха.
По последни данни над 25 полицаи са ранени при сблъсъците, четирима от тях са хоспитализирани и състоянието им е тежко. Единайсет демонстранти са били ранени в Атина, трима в Патрас и един в Солун, информира ДПА. Десетки демонстранти са арестувани.
Стотици студенти, участвали в протестите, потърсиха убежище в Политехническия и в Икономическия университет.
Рано тази сутрин близо 150 младежи, които са били в Политехническия университет, продължиха да водят битка пред сградата срещу полицията, по която хвърляха камъни и запалителни бомби. Полицията използвала сълзотворен газ срещу протестиращите.
Гръцкият премиер Костас Караманлис обеща пълно разследване на събитията, довели до смъртта на тийнейджъра.
Същевременно гръцките демонстранти обещаха за днес нова вълна протести, съобщава Ройтерс. Гръцката Комунистическа партия свика демонстрация в центъра на Атина за тази вечер.
Университетски професори, които в сряда планираха да се присъединят към общонационална стачка срещу пенсионната реформа и икономическата политика, обявиха, че от днес започват тридневни демонстрации.
netinfo.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *