Размразяват САПАРД до края на месеца?

Според заместник-министъра на финансите Димитър Ивановски, до края на месеца ще бъдат размразени спрените средства от трите мерки по програмата САПАРД.
Ивановски е направил това изказване пред специалисти от Института по растителни и генетични ресурси в Садово, където е бил на посещение заедно с водача на листата на НДСВ за Пловдив-област Пламен Моллов, информират от пресцентъра на НДСВ.
На въпрос защо са били спрени европейските пари за България, Ивановски е посочил недостатъчния административен капацитет, липсата на прозрачност при оценяването на някои от проектите и на част от обществените поръчки, чрез които се разпределят и усвояват евросредствата.
Припомняме, че Европейската комисия блокира приблизително 140 милиона евро по четири от мерките на предприсъединителната програма през пролетта на миналата година заради установени нарушения от европейската служба за борба с измамите и контрол върху еврофондовете ОЛАФ.
В отговор, от агенцията разработиха екшън-план за оценка и контрол, който беше одобрен от независими одитори. Така се стигна до удължаване срока на действие на САПАРД с една година, за да има време изрядните проекти да бъдат изплатени и да се усвоят средствата по програмата.
На срещамежду еврокомисарят по земеделието Мариан Фишер-Бойл, земеделският министър Валери Цветанов и заместник министър предсевателят Меглена Плугчиева, която се състоя миналия месец, стана ясно, че България трябва да изпълни още някои условия преди да получи възможността да се възползва от средствата по САПАРД.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *