Разпростиращият се ефект на скъпия петрол

Американските потребители в момента са в много неизгодно положение. В състояние на забавен икономически растеж, слаб пазар на труда и поевтиняващи имоти, обикновеният американец се сблъсква с най-неприятния икономически климат от 15 години насам. Не стига това, ами и цената на петрола удари немислимите допреди няколко години $100 за барел. За щастие, спекулативните покупки като че ли се усмириха през последната една седмица и днес суровината се котира в ниските нива над $90 за барел. Това може да окаже благоприятен ефект поне в краткосрочен план.

Защо цената на петрола е толкова важна и всяко отклонение се следи стриктно от икономистите? Тъй като САЩ е най-големия потребител на петрол в света, рязкото покачване в цената на суровината, води и до бърз ръст на инфлацията. Също така, когато „черното злато“ поскъпва, това дава моментално отражение и на всички останали стоки и услуги, които ползваме. „Всичко от млякото до бензина ще струва повече. Това е доста стряскаща картина“, коментира професор от американски университет.

Вярно е също, че стойността на енергийните суровина има доста по-малко отражение върху общата инфлацията, отколкото в началото на 80-те години на миналия век. Вярно е също обаче, че през последната една година, цената на петрола скочи с почти 100%, а това е прекалено голям шок дори за могъща икономика като американската. Инфлацията за ноември, отбеляза изключително високо месечно изменение от 0.8%, което е съизмеримо с ценовото покачване през месец септември 2005 г. По-високите цени на енергийните суровини, са отговорни за около 70% от инфлационния ръст. Икономистите са на мнение, че тъй като американците в момента отделят по-малък процент от дохода си за горива (в сравнение с 1980 г.), то високата цена на петрола сама по себе си, не може да допринесе за рецесия. Обаче, като добавим слабия пазар на труда, по-ниските капиталови разходи и кризата в имотния сектор, икономиката едва ли ще успее да издържи на удара.

„Цена от $100 за барел не е толкова страшна, ако беше дошла в условия на стабилен икономически растеж. Сега обаче, това може да е капката, която ще препълни чашата с проблеми на американската икономика“, коментира икономист от Standard & Poor’s (част от групата на The McGraw-Hill). „Ако цените се запазят в такъв диапазон, можем да очакваме разгръщането на пълномащабна рецесия още през първите месеци на 2008 г.“, продължава коментара си анализаторът.

Мястото, на което повечето американци разбират за високата цена на петрола е бензиностанцията. Средната цена на литър бензин в момента е около $3.10 за галон, което е с 38% по-високо от година по-рано (януари 2007 г. цената беше около $2.30). Друг начин, по който средният потребител страда от високата цена на петрола, е когато му продават билет за самолета, с допълнителен процент отгоре. Всеки долар в повече за барел петрол, се отразява на допълнителните годишни разходи за американските авиолинии, в размер на $465 млн. След като горивото представлява около 1/3 от общите разходи на превозвачите, то цената на билета няма как да не се покачи, за да „обере“ тази разлика.

Естествено, високата цена на петрола се отразява и на цената на продукти, които се правят от различните петролни фракции от неговото рафиниране. Така компанията специализирана в производството на козметични стоки Procter & Gamble, увеличи значително цените на някои от продуктите си, за да се противопостави на по-високите производствени разходи. Фирмата Kimberly-Clark пък планира да увеличи цената на детските памперси, които произвежда. Това отново е следствие от по-високата цена на петролната суровина, чийто производни се ползват за найлона и изкуствените материи на изделието. Така от 3 февруари тази година, майките и татковците ще плащат по 5% до 7% повече за пеленките на наследниците си. Компанията Cooper Tire & Rubber вече увеличи цената на произвежданите от тях гуми, по разбираеми вече причини.

Ефектът от по-високата стойност на „черното злато“, е по-слабо осезаема за някои стоки. Това обаче не означава, че тяхното поскъпване не е свързано с желанието за производство на повече енергийни суровини. Така например, цената на галон мляко в САЩ, се е увеличила с близо 30% през последната една година, заради по-високата себестойност на царевицата за фураж, която активно се използва, за да се преработва в етанол. Тъй като почти всички ферми разполагат с камиони, които използват дизелово гориво, то и самото транспортиране на млякото вече е по-скъпо „удоволствие“. Това е и причината много стоки да са с по-високи цени, просто защото транспортирането им от мястото на производство до магазинната мрежа, вече струва повече.

Производители и продавачи прехвърлят по-високите си разходи към крайния потребител. Това обаче не бива да ни учудва.

Най-интересните услуги, които поскъпват заради високата цена на петрола, са билетите за кино и концерт. Ще си кажете, какво общо има едното с другото? Ами има. Собствениците на киносалони и големи зали, се оплакват от прекалено високата цена на горивата, тъй като става все по-скъпо отоплението и климатизацията на огромните помещения. Така средно за страната, входните пропуски за филми и представления, са нараснали с около 0.7%. С продължаващото увеличение на цената на горивото за отопление обаче, анализаторите предупреждават жителите на по-северните щати, да си приготвят повече пари за кино тази зима.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *