Разпускат седем италиански общини заради връзки с мафията

Мярката не е новост и се прилага след решение на Министерския съвет, взето по предложение на министъра на вътрешните работи.  Според кореспондента на БТА в Рим прави впечатление разпространението на това явление и в Северна Италия. Шест от засегнатите общини са в южните области Сицилия, Калабрия и Кампания, където отдавна действа мафията, ндрангетата и камората.  Седмата е общината Леини с близо 16 хиляди жители, разположена в провинция Торино на областта Пиемонте. Миналата година бившият кмет Невио Корал, управлявал 30 години, бе арестуван за връзки с калабрийската ндрангета. Той има венециански корени и не е родствено свързан с Юга, но доказано се е възползвал от услугите на местния филиал на ндрангетата, наричан ндрине, за да печели избори. След като бе арестуван във френския град Лион, то върнаха в Италия и го поставиха под домашен арест.
Далеч по-колоритна фигура е дисквалифицираният доскорошен кмет на сицилианска община Виторио Сгарби. Той също не принадлежи по произход към южната италианска действителност. Роден е във Ферара, в областта Емилия Романя, и завършва философия и история на изкуствата в Болонския университет. Известен е като изкуствовед и полемичен телевизионен персонаж.
В политиката се впусна през 1990 г. и постави своеобразен рекорд, като успя да се пробва във всички партийни формации – от Италианската комунистическа партия до неофашисткото „Италианско социално движение – Национална десница“.  Най-високо се изкачи като депутат от партията „Форца Италия“ във второто правителство на Силвио Берлускони, който го възнагради с поста зам.- министър на културното наследство.
През 2008 г. Виторио Сгарби спечели местните избори в християндемократическа листа и стана кмет на общината Салеми с около 11 хиляди жители в провинция Трапани на областта Сицилия. Веднага обяви Салеми за „първата столица на тибетска Италия“ в знак на солидарност с будистките монаси в Тибет.  Прочу се също със създаването на ексцентрични длъжности като „заместник кметове по опиянението и по бездействието“.
Кметът Сгарби не е обвинен във връзки с „Коза ностра“ и дори създаде първия музей на мафията, който бе открит в Салеми лично от президента на Италия Джорджо Наполитано.  Сега отново е призован да се намеси президентът Наполитано, защото по закон той трябва да подпише указа за разпускане на общинските съвети, уличени във връзки с организираната престъпност.
На тяхно място ще бъдат назначени извънредни тричленни комисии, които се подбират между магистрати и висши служители на вътрешното министерство. Те ще управляват общинските дела за срок не повече от две години до произвеждането на местни избори.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *