Разработваме и борсова търговия за газ

С предстоящото преминаване към пълната либерализация на електроенергийния пазар започваме разработването и на сегмент за търговия на природен газ. Това съобщи заместник-министърът на енергетиката Жечо Станков по време на дискусия за развитието на газовия пазар в България, цитиран от БТА.

По думите му това ще даде възможност за бъдещото развитие на местния пазар в страната и неговото последващо интегриране със съседните държави. Сизграждането на газоразпределителен центърна територията на България в страната ще има функциониращ газов пазар, изтъкна заместник-министърът.

Заместник-министърът напомни, че за да изпълни един от основните си приоритети – диверсификация на източниците и доставките, правителство е внесло концепция за изграждане на газоразпределителен център в България.

С реализацията на проектаще има най-малко малко три източника на доставка на природен гази така ще бъде изпълнен един от най-важните принципи на европейския енергиен пазар, изтъкна Станков. Освен доставки от Русия и от Южния газов коридор, се разчита и на местния добив, напомни заместник-министърът.

Той отбеляза, че през изминалата седмица ЕК е включила концепцията за центъра във втория списък от проекти от общ интерес, което означава, че можем да очакваме финансиране от там.

Либерализацията на газовия пазар ще е от ключово значение за цялото общество, заяви пък председателят на КЕВР Иван Иванов по време на дискусията. По думите му промените, които сега се подготвят от КЕВР, целят създаването насвободен и недискриминационен достъп до газовата мрежаи съоръженията от търговците и снабдителите с природен газ. Те целят също и създаване на възможности всеки участник да сключва двустранни сделки за внос на природен газ или да купува количества от местен добив, каза още той.

Правилата и методиките, които са в компетентността на КЕВР, трябва чрез постепенни промени да доведат до условия, които да позволят либерализацията на този пазар, заяви председателят на КЕВР.

Сред актовете на ЕС, които са от ключово значение за либерализацията на пазара на природен газ Иванов открои така наречената газова директива, както ирегламенти, свързани с условията за достъп до газопреносната мрежаи създаването на мрежов кодекс за разпределение на капацитета, както и регламент, установяващ мрежов кодекс за балансирането на газопреносните мрежи, и този за интегритета и прозрачността на пазара за търговия на едро, както и ресорни национални актове актове.

Сред проблемите пред страната ни в газовия сектор Иван Иванов изтъкна, факта, чеБългария е с най-ниския коефициент на сигурност на снабдяванетос природен газ на крайните потребители в страна от ЕС – 47. Коефициентът е въведен чрез еврорегламент от 2010 г. Изискването, което се поставя от ЕС коефициентът да бъде не по-малко от 100, като почти всички държави, включително и тези от Централна и Югоизточна Европа /ЮИЕ/, има коефициент над 100, отбеляза Иванов.

От страните, които ще се окажат с прекъсване на потреблението – над 50 процента за крайните доставчици, ако бъде преустановено доставянето на природен газ от Украйна, в ЮИЕ са самоБългария, Македония и Гърция.

Иванов изтъкна още, че в страната през последнитепотреблението на природен газ трайно е под 3 млрд.кубически метра, при над 5 млрд. през предходни години.

Страната ни ена последно място в ЕС по потребление на природен газ от бита с дял от 4 на сто. Битовите потребители са 71 000 домакинства или 2 – 3 на сто от всички домакинства в България, докато в развитите западни държави този дял е над 50 на сто.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *