Разработваме общи туристически продукти с Румъния за Китай

България и Румъния ще провеждат активна политика за разработване на общи туристически продукти за далечни пазари и по-специално в Китай, където ще бъде създаден българо-румънски туристически информационен център.

Това заяви министърът на туризма Николина Ангелкова при подписването на протокол за намерение за сътрудничество с Румъния в сектора на туризма.

Документът бе парафиран на церемонията в Художествения музей на румънска град Крайова, в присъствието на премиерите Бойко Борисов и Виктор Понта след изнесеното съвместно заседание на двете правителства.

Ангелкова подчерта, че информационният център предлага общите туристически продукти. Според нея през последните години румънските туристи в България достигат по 1 милион души годишно, а българите, посетили северната ни съседка, са по около 300 000. Ангелкова посочи още, че подписването на протокола цели да затвърди тази тенденция като възходяща и да засили присъствието на двете страни като обща дестинация за трети страни, съобщиха от Министерството на туризма.

В рамките на визитата в Крайова се състоя и среща на министър Ангелкова със зам.-министъра на икономиката, търговията и туризма на Румъния Марчел Богдан Панделика. Двамата се договориха България и Румъния да работят по подготовката на общ проект, с който да се кандидатства по програмата за Трансгранично сътрудничество. В началото на следващата седмица ще бъде готова работната група, която ще изготви проектното предложение. Идеята е да се разработи обща стратегия за създаване на регионални туристически продукти и да бъдат набелязани тематични маршрути от двете страни на река Дунав с цел да се стимулира икономическото развитие на региона и да се привличат повече туристи не само от двете страни, но и от трети пазари. Индикативната стойност на проекта, който до края на юни трябва да бъде готов, ще е приблизително 1.5 млн. евро.

„От Китай има голям интерес към съвместните продукти, които разработваме“, каза министър Ангелкова. По нейните думи през юни й предстои посещение в КНР и ще бъде добър знак, ако двете страни вече са готови с конкретните предложения. „На този етап можем да се фокусираме върху културно-историческото наследство в региона на Дунав и да проучим включването и на други страни“, допълни Ангелкова.

Според зам.-министър Панделика двете страни трябва да обърнат специално внимание и върху Черноморския регион, защото България и Румъния са единствените членки на ЕС с излаз на него. Двете страни се обединиха около мнението, че може да се използва успешно и опитът на Световната организация по туризъм за повишаване качеството на туристическия продукт. /БГНЕС

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *