Разработват бионични очи

Предполага се, че около 285 милиона души по света имат проблем със зрението. Медицината отдавна търси форми на лечение чрез технологични иновации. Панацеята за лекуване на слепота обаче си е направо научна фантастика: бионичното око.

Бионичното око или протеза на ретината работи като свързва светлинните сигнали, попадащи в окото с оптичния нерв, който комуникира изображенията с мозъка, така че да разбираме какво виждаме.

На този етап в Съединените щати има едно единствено устройство, одобрено от Агенцията по храни и лекарства – Argus II, произведено от компанията Second Sight. То функционира с камера, прикрепена към чифт очила и имплант на повърхността на окото, свързан с очния нерв. Засега потребителите на Argus II са в състояние да възприемат само сенки и очертания на фигури.

Друг проект в развитие е „бионични очи с диамантен електрод“, които ще могат да възприемат лицево изражение и да четат дълги текстове. Учените, които стоят зад тази технология, в момента уреждат клинични тестове.

Технологията за бионични очи все още не е в състояние да възстанови зрението до перфектно ниво и далеч от идеалното, но динамиката в развитието дава надежда, че може скоро да стигне дотам.

Когато най-накрая науката изобрети технология, която да възстановява перфектно зрение, бионичните очи ще имат потенциала да ни превърнат в суперхора.

Светлината идва във вълни с различна дължина и хората възприемаме само видимия спектър, съставен от цветна светлина. Ако бионичните очи ни позволяват да виждаме целия електромагнитен спектър – от радио до гама вълни – ще сме в състояние да виждаме топлина, да различаваме видове газове чрез зрението си и дори да виждаме през стени.

Технологията позволява да приближаваме и отдалечаваме детайли в зрителното си поле (вече е изобретено), да записваме това, което виждаме и да го качваме автоматично в интернет с очите си, информира classa.bg. Това естествено е само спекулация, но никой не може да отрече, че технологиите превръщат научната фантастика в реалност.

Биониката отваря широко вратите за приложения в много сфери: изучаването на микроорганизми без апаратура, откриване на мини от войниците, засилване сигурността на летищата и т.н. Възможностите са неограничени.

Може да минат още няколко десетилетия, докато бионични очи започнат да възстановяват перфектно зрението, но дотогава учените ще полагат усилия и ще следят внимателно всяко развитие.

 

 

 

 

 

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *