Разработват най-мощния суперкомютър

Fujitsu разкри част от спецификациите на нов суперкомпютър, с който японската компания ще се бори за лидерство с конкурентите от САЩ и Китай, окупирали в момента върха на класацията Топ 500.Разработват най-мощния суперкомютър.

Резултат с изображение за суперкомпютър

Post-K, разработван съвместно с Института по физико-химични изследвания RIKEN, превъзхожда 100 пъти своя предшественик и 10 пъти най-производителния в момента суперкомпютър IBM Summit, съобщава Technews.bg.

За реализацията на проекта Post-K правителството в Токио е заделило 110 млрд. йени (почти 1 млрд. долара), а Fujitsu ще вложи в разработката около 200 млрд. йени.

В основата на Post-K са процесорите A64FX, които първи използват архитектурата Armv8-A ARMv8-A Scalable Vector Extension (SVE). Тя е предназначена за ускоряване на изчислителните приложения, в частност – научното и инженерното моделиране, при което се използва аритметика с двойна точност, информира 19min.bg.

Процесорът включва 48 основни ядра и две или четири допълнителни ядра, които отговорят за входно-изходните операции, поддържат работата на асинхронния интерфейс за обмен на съобщения MPI и други задачи.

Fujitsu очаква новият суперкомпютър да намери широко приложение в различни области – от производство и фармацевтика до логистика. Пускането в експлоатация на Post-K е планирано за 2021 г.

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *