Разрешиха Джи Ес Ем и във въздуха

Разрешиха да се говори по мобилен телефон по време на полет

12:39, 21.06.2007

Първият самолет, който ще предоставя тези възможности на пътниците, ще бъде лайнерът А318 на „Еър Франс“

Европейската агенция за авиационна безопасност разреши използването на мобилна връзка по време на полет, съобщават европейските медии, цитирайки информация на концерна „Еърбъс“. Според решението на регулиращата организация от септември тази година пътниците на борда на самолетите, произведени от „Еърбъс“, ще могат да се обаждат и да отговарят на обаждания по мобилните си телефони, както и да изпращат и получават текстови и електронни съобщения на надморска височина над 3000 метра.

Екипажите обаче ще могат в случай на нужда да изключват системата „Он еър“, която осигурява мобилната връзка, или да ограничават обема на текстовите съобщения.

Първият самолет, който ще предоставя тези възможности на пътниците, ще бъде лайнерът А318 на „Еър Франс“, авиокомпании от Великобритания, Ирландия и Португалия вече са подали заявки за необходимото техническо оборудване. „Он еър“ осигурява връзка със спътници, които изпращат сигнали към наземната система Джи Ес Ем.

По предварителна оценка една минута разговор на борда на самолет ще струва 2,5 долара, а едно текстово съобщение – 50 цента. Абонатите ще могат да провеждат разговор четири минути след излитането на самолета и преминаването на трихилядната височина граница и ще трябва да завършат комуникацията си 10 минути преди кацане. Тези ограничения са с цел да не се допуснат възможни нарушения на връзката с наземните оператори.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *