Разследват Калина Илиева за фалшифициране на дипломата си

Бившата директорка на Държавен фонд „Земеделие“ Калина Илиева ще бъде разследвана от полицията в Германия заради фалшифициране на дипломата си за висше образование.Това пише в. „168 часа“, който цитира официално писмо, подписано от Гизела Хютингер, пресаташе на Висшия институт по техника и икономика в Берлин. То е в отговор на официално запитване, отправено от медията.
„Мога да потвърдя, че г-жа Калина Иванова Илиева не е завършила образованието си във Висшия институт по техника и икономика. Тя не е получила диплома за завършен семестриален курс на обучение по бакалавърска програма, нито е получила магистърска степен. Висшият институт я е изключил, тъй като тя никога не е положила изпит“, пише в писмото.
В него се добавя, че „институтът ще съобщи за извършеното престъпление в полицията, а именно фалшифициране на документи.“ От института ще информират Брюксел и властите в България.
„Пълни глупости са, че съм фалшифицирала дипломата си. Ще се свържа с моя университет в Берлин и ще поискам официално писмо за завършеното си образование. След това ще го предоставя на медиите“, коментира за в. „Труд“ Илиева, която в момента гледа вкъщи едномесечния си син Иван.
Съмнения около образованието й се появиха още след назначаването й на поста. Тя твърди, че има диплома за магистър по икономически комуникации от берлинския институт, легализирана от Министерството на образованието у нас. При пристигането си в Германия през 2002 г. Илиева е обявила, че ще учи в училище по изкуствата.
Бившата шефкакри до последно бременността си с болнични листове с друга диагноза. Прекият й началник – министърът на земеделиетоМирослав Найденов научи новината за бременността й от националното радио. На 7 октомври Управителният съвет на държавен фонд „Земеделие“ освободи от длъжност Илиевабез никакви обяснения и набързо гузноизбра на нейно място Светослав Симеонов.
Заради уволнението Калина Илиева потърси помощ от юристите на КТ „Подкрепа“.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *