Разсрочват дълговете на 3 милиона гърци

Гръцкото коалиционно правителство даде „глътка въздух“ на близо 3 милиона домакинства и фирми със задължения към данъчните власти и пенсионните фондове, които са на път да възлязат на 89 млрд. евро. Промяната става възможна с внасянето в парламента на нова схема, предвиждаща гърците да погасяват на вноски дълговете си към държавата, съобщава в. „Имерисия“.Това означава, че всички данъкоплатци със задължения до 1 милион евро, дори и тези, които вече са се възползвали от предишния регламент за плащане на налозите на вноски (12, 24 и 48), занапред ще могат да погасяват просрочените си дългове. Това пак ще става с месечни вноски, но те ще са повече – между 72 до 100 в зависимост от размера на сумите, които трябва да се погасяват.

Непрестанните увеличения на данъци, драстичните съкращения на заплати и пенсии, безработицата и затварянето на фирми през последните 4 г. доведоха милиони домакинства и фирми до икономическа безизходица, до невъзможност не само да си плащат навреме задълженията, но и да намерят начини да погасяват дълговете си, коментира пък в. „Етнос“. Според „Имерисия“ от началото на 2010 г. просрочените дългове са се увеличили с 33,75 млрд. евро.

Уреждането на проблема с просрочените дългове са сред условията на международните кредитори за продължаващото финансиране на Гърция.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *