Разходите за алкохол и цигари растат най-бързо.

Разходите на домакинствата за алкохол и цигари се увеличават най-бързо. През третото тримесечие всеки българин е похарчил за това перо средно по 53,93 лв. Сумата е с 5,50 лв. или с 11% повече в сравнение със същия период на 2014 г. Това показват данните на НСИ за домакинските бюджети.

В същото време семействата продължават да свиват разходите си за нови дрехи и обувки. През периода юли-септември всеки е похарчил средно по 37 лв. за обновяването на гардероба, или малко над 12 лв. на месец. Сумата е с над 17% по-малка спрямо година по-рано. Разходите за храна и безалкохолни напитки са се увеличили с едва 1 лев и са станали 380 лв. на човек за тримесечие, което е по по-малко от 130 лв. месечно. Разходите за сметки за дома са се увеличили с 4,3% и са стигнали 194 лв. средно на човек.

Според данните на НСИ доходите на домакинствата се увеличават по-бързо от харчовете. През третото тримесечие средният доход на едно домакинство е бил 3026 лв. Това прави по 1262 лв. средно на човек (по 420 лв. на месец) или с 5,6% повече на годишна база. В същото време разходите са се увеличили с 1,9% и са стигнали 1168 лв. средно на човек.

В номинално изражение доходите от заплата в семейния портфейл са нараснали с 8,3% и от 649 лв. през третото тримесечие на м.г. са станали 703 лв. на лице от домакинството. Постъпленията от пенсии са се увеличили с 9 лв. на годишна база и са били 324 лв. на човек. За периода юли-септември всяко домакинство е изтеглило по 100 лв. от спестяванията си. Намаляла е и стойността на взетите заеми, а вложените на депозит пари са се увеличили до средно 73 лв.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *