Райфайзенбанк: Ръстът на БВП продължава да се забавя

В месечния си икономически обзор с коментар на данните, налични към декември 2018 г., с фокус върху брутния вътрешен продукт, анализаторите на Райфайзенбанк (България) ЕАД отбелязват, че според неизгладените данни на НСИ, през третото тримесечие на 2018 г. реалният ръст на БВП достигна 2.7% на годишна база – отново по-ниско от очакваното.

Резултат с изображение за бвп

От компонентите на БВП потреблението се увеличи със 7.5%, а инвестициите с 3.0%. Износът спадна с 3.2% в реално изражение, а вносът се увеличи с 3.8%, което бе под нивата на прираст от предходните две тримесечия на годината, информира infostock.bg.

„Ръстът на потреблението бе стимулиран от ниските лихви по депозитите и потребителските кредити, както и от ръста на заплатите, докато за ръста на инвестициите повлияха ниските лихви по корпоративните кредити. За спада на износа допринесе слабата турска лира, която оскъпи българския износ, както и по-слабият растеж на други основни търговски партньори“, коментира икономическият анализатор на Райфайзенбанк Емил Калчев.

От страна на предлагането, през третото тримесечие най-солиден принос за растежа на БВП очаквано имаха услугите (2.2 пр.п.), следвани от селското стопанство (0.6 пр.п.) и индустрията (0.5 пр. п.). „Картината на приносите на отделните групи услуги отразява случилото се в този сектор през третото тримесечие – преди всичко засилени покупки на недвижими имоти и автомобили, стимулирани от ниските лихви и растящите трудови възнаграждения в страната“, допълва Калчев.

 

financebg.com

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *