Растежът на златото продължава

Златото нараства за трета поредна сесия, тъй като се увеличиха и спекулациите, че Федералния резерв ще препотвърди обещанието си да задържи лихвите на ниски нива, когато направи изявлението си по-късно днес в края на двудневното редовно заседание. Повишение на лихвите намалява привлекателността на не носещите лихва активи като златото.

Фед заяви преди време, че ще задържи лихвите нулеви за „значителен период“ от време след края на програмата по изкупуване на облигации, което за пазарите означаваше поне до средата на 2015. Слуховете за по-ранно увеличение нараснаха при излизащите силни икономически данни. Промяна в риториката и „значителния период“ от време ще насочи вниманието към по-ранно вдигане на лихвите, което пък било важни последици върху златото и би притиснало метала.

Спот цената е 1236 долара за тройунция. Въпреки това тя не е далеч от осем месечното дъно на 1225 долара, което беше достигнато вчера, когато долара набра сила при нарасналите очаквания за по-ранно вдигане на лихвите. Негативните настроения бяха видни и от потоците при най-големия фонд за търговия със злато в света SPDR Gold Trust, който отчете във вторник спад с 4.18 тона до 784.22 тона злато.

Доларът обаче стъпна накриво във вторник след изказването на водещия журналист от Уолстрийт Джърнъл Джон Хилзенрат, че централната банка вероятно ще запази думите „значителен период“ от време във финалното си комюнике след края на редовното заседание.

Инвеститорите очакват с нетърпение и референдума в четвъртък за независимостта на Шотландия, за да преценят ставащото на валутните пазари. Положителен вот вероятно ще даде сила на златото, докато отрицателен би го свалило. Това е така защото несигурността около ставащото при положителния вот ще увеличи търсенето на предлагащото сигурност злато.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *