Растежът на икономиката на еврозоната ще продължи и през 2007 г.

Икономическото възстановяване на икономиката на еврозоната ще продължи и през 2007 година, въпреки растящите лихвени проценти, заяви на срещата на финансовите министри на ЕС в Хелзинки Министърът на финансите на Холандия Герит Залм, цитиран от Dow Jones NewsWire.

Залм е изразил несъгласие с твърдението на някои икономисти, че растежът е достигнал своя връх през второто тримесечие на годината и добавил, че икономическото развитие сега започва.

За трите месеца до края на юни икономиката на еврозоната нарасна с 0,9 на сто в сравнение с първото тримесечие при растеж от 0,8 на сто през първите три месеца на годината. Много икономисти очакват през третото тримесечие ръстът й да се забави.

Междувременно финансовият министър на Германия Пиър Стейнбрюк заяви в Хелзинки, че до края на 2006 година Германия за първи път от 2001 г. насам ще успее да намали своя бюджетен дефицит до 2,8%, който да бъде в рамките на изискуемите от ЕС 3%.

Германското правителство планира да увеличи Данък добавена стойност (ДДС) на страната до 19% от предишните 16%. Намеренията на властите срещнаха остри критики от страна на немски икономисти, които твърдят, че тези мерки поставят немската икономика пред риск от спиране на дълго очакваното икономическо развитие.

Според Стейнбрюк обаче негативният ефект върху икономиката ще бъде временен. Прогнозата на Bundesbank е растежът на БВП на Германия да се забави до 1,25% през 2007 г. от 2% през настоящата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *