Растежът на производството в Китай се забави до 6-годишно дъно

Икономическият двигател на Китай забуксува през август, след като растежът на промишленото производството се забави до най-ниското си ниво от глобалната финансова криза от 2008 г. насам според представените през уикенда правителствени данни. Статистиката увеличи вероятността властите в Пекин да засилят мерките за стимулиране, за да подкрепят втората най-голяма икономика в света.

Комбиниранoто производство на китайските производители и компании за комунални услуги нарасна с 6,9% на годишна база през осмия месец. Растежът се забави значително спрямо отчетеното месец по-рано разширение от 9 на сто. Пазарните очаквания бяха за ръст от 8,8%, предава WBP Online.

Инвестициите в дълготрайни активи, с изключение на тези в земеделието, се покачиха с 16,5% в сравнение със същия период на миналата година, което също остана под прогнозата на пазара за ръст от 17%.

Цифрите индикират за намаляващата инерция в китайската икономика след годините на стабилен растеж, стимулиран от действията на правителството. Забавянето на имотния пазар в Китай представлява най-голямата заплаха за растежа, след като секторът е отговорен за около 20% от общия брутен вътрешен продукт (БВП).

Икономиката на Китай нарасна с 7,5% (на годишна база през тримесечието до края на юни в съответствие с годишна цел на правителството. През първото тримесечие бе отчетен ръст от 7,4%.

Във връзка със загубата на инерция икономисти призоваха властите в Пекин да коригират действията си с цел стабилизиране на растежа. Според анализаторите от Capital Economics ръстът на китайската икономика ще се забави до 7% ръст през следващата година и до 6,5% през 2016.

„Една серия от малки, целенасочени политически мерки спомогнаха на растежа на БВП да се ускори през второто тримесечие, но проблемите пред растежа не отминаха“, отбелязаха от Capital Economics.

„Свръхкапацитетът продължава да тежи на инвестициите в много индустрии. Имотният сектор по-специално продължава да се свива. Растежът на продажбите остава ограничен въпреки разхлабения контрол върху ипотечните правила“, добавиха те.

Други данни от страната от уикенда показаха,че продажбите на дребно са нараснали с годишния темп от 11,9% през август при прогноза за разширение от 12,1%.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *