Растежът при лизинга на товарни автомобили надхвърли 100%

Товарни автомобили за 413 млн. лв. са купени на лизинг за една година до края на септември, сочат данните на Българската народна банка (БНБ).

Увеличението на обемите на тези сделки спрямо година по-рано е почти 106%, което го превръща в най-динамично развиващия се лизингов сегмент.За сравнение, средният годишен ръст на вземанията по финансов лизинг към края на деветмесечието е около 86 на сто, пише в. „Дневник“.

Почти толкова динамично е увеличението на сделките и при покупката на лизинг на леки автомобили, които се нареждат на първо място по относителен дял при финансовия лизинг.

Финансовият лизинг, при който клиентът ползва вещта и след изтичане на договора я придобива, е най-разпространената форма и представлява 98% от целия пазар. Останалите 2 на сто от сделките са оперативен лизинг, който може да се определи като вид договор за наем.

От данните на БНБ се вижда, че за годината, която приключва в края на септември, на лизинг са купени леки автомобили за 473 млн. лв., с което салдата по тези сделки вече гонят милиард.

Под средния е ръстът при сделките за машини и индустриално оборудване – около 70%, или около 380 млн. лв. спрямо година по-рано. Очакванията на бранша са обаче, че това ще се промени. „Очакваме през последното тримесечие ръстът на лизинга на оборудване да доближи този за транспортните средства“, казва съпредседателят на БАЛ Теодор Маринов.

„През последната година се наблюдава бум в отдаването на лизинг на строителна и пътно-строителна техника. Вероятно този тренд ще продължа и през следващите години, през които се очаква да стартират множество инфраструктурни проекти, финансирани както от Европейския съюз, така и от България“, казва и Пламен Минев, главен бизнес директор на „Уникредит лизинг“.

Очакванията на сектора са свързани и с ръст в лизинговите сделки за имоти. „По-ниският ръст при имотите е обусловен от относително по-бавните срокове за реализация на такива сделки във времето и до края на 2007 г. ще продължи относителното изоставане спрямо общия ръст на пазара.

Очаквам през 2008 г. да се завършат няколко по-големи сделки с недвижими имоти, които да доближат ръста на този сегмент до средния за лизинговия сектор“, казва Маринов.

Оптимистичните прогнози на специалистите, е че лизинговият бранш ще приключи годината с около 100% ръст на обемите. „Със сигурност ръстът на пазара ще е по-голям на този от 2006. Вероятен ръст в края на годината е дори 100%, а защо не и повече“, смята Минев.

Общият размер на вземанията по финансов и оперативен лизинг към края на септември в размер на 3.057 млрд. лв. вече гони 6% от БВП. В матуритетната структура на вземанията най-голям е делът на вземанията със срочност между 1 и 5 години 86%.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *