Расте ли доверието в банките, ако никой не им иска кредитите

Във Великобритания никой никога не си погасява ипотакета

От гледна точка на потребителите, кредитните пазари в България и Европейския съюз са несравними и не може да се направи категоричен извод, че заемният ресурс е по-скъп. Това каза финансистът Васил Кендов в ефира на Bloomberg TV Bulgaria в интервю на Иван Нончев. Номинално е по-скъп, но това са две тотално различни услуги. Разликата, например, между България и Великобритания е в законодателната база и в договора, който подписвате.“Във Великобритания никой никога не си погасява ипотеката. Има бюро за кредитен рейтинг. Влиза се в индивидуалната ви партида и се прави анализ на базата на който се определя вашата лихва. Има и контрол върху качеството на финансовите услуги още на етапа на тяхното конструиране. Създадена е специална агенция за това, въпреки, че имат финансов омбудсман“.

Депозитите в България постоянно растат. Те са преди всичко на домакинствата и на нефинансови предприятия, а търсенето на кредити намалява, каза Кендов. „Доверието дали расте, като не вземат пари от банковата система? Според статистика депозитите се увеличават, но броят им намалява. Банките имат евтин ресурс, а търсенето намалява. Доверието липсва. Икономиката е доста рискова и хората се възпират да теглят кредити“.

Кендов коментира и какво би се случило, ако започне обратният цикъл и централните банки започнат да вдигнат лихвите и колко дълго ще продължи настоящият.

dnes.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *