Расте потребителското доверие в депозитите

Лихвата по депозити се повиши независимо от предпочитаната валута (лева, евро или щатски долари), сочат данните от лихвената статистика на БНБ за май 2007 г., цитирани от сайта ИнфоСейв – спестявания и инвестиции.

В резултат на позитивното развитие на заетостта и доходите в началото на второто тримесечие на годината се отчита нарастване на потребителското доверие. Данните са от наблюдение на Националния статистически институт.

Като следствие от тези фактори мисълта за очаквано запазване на високите темпове на растеж на потреблението на населението е основателно.

От средата на 2006 г. започна да се оформя и тенденция към по-бързо нарастване на депозитите на домакинствата в банковата система спрямо увеличението на получените от тях кредити, в резултат на което значението на домакинствата като нетен кредитор на банковата система се затвърди.

Икономическия фактор, който обуславя тенденцията към повишаване на лихвените проценти у нас е преди всичко паричната политика на Европейската централна банка, припомниха от БНБ.

Поредицата от повишения на официалните лихвени проценти през миналата и тази година оказаха влияние върху лихвите по депозити и кредити в еврозоната, а следователно и в България.

Освен това, поради необходимостта от привличане на по-дългосрочен ресурс търговските банки предоставят по-изгодни условия на своите клиенти, като в последно време се наблюдава засилено предлагане на т.нар. депозити с нарастваща лихва, при които лихвените проценти нарастват с продължителността на депозита.

В резултат на всички тези показатели лихвените проценти по срочни депозити на домакинства в лева за май 2007 г. са съответно при срок:

до 1 месец- 3.62%,

над 1 до 3 месеца – 4.20%,

над 3 до 6 месеца – 4.61%,

над 6 месеца до 1 година – 5.45%,

над 1 до 2 години – 6.10%,

над 2 години – 6.53%.

На годишна база нарастването е съответно за депозити:

до 1 месец ? с 0.47 процентни пункта,

над 1 до 3 месеца ?с с 0.32 п.п,

над 3 до 6 месеца ? с 0.11 п.п.,

над 6 месеца до 1 година ? 0.2 п.п.

Изключение правят единствено депозитите над една до две години, които са намалели на годишно база с 0.63 п.п., а тези над две години – с 0.13 п.п.

Причините се коренят в значително по-високия оптимизъм на домакинствата по отношение на спестяванията и финансовото им сътояние, очакванията за безработица и обща икономическа ситуация.

Не без значение е и фактът, че депозитите на вложителите са гарантирани в размер до 40 000 лв., чрез създадения през 1999 г., Фонд за гарантиране на влоговете в банките.

В случай на банков фалит на някой от трезорите депозантите ще бъдат обезщетени благодарение на задължително заделяните всяка година суми от банките в този фонд.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *