Расте потребителското доверие към големите банки в САЩ

Петте най-големи търговски банки в САЩ са увеличили депозитната си база с 25 млн. долара от 2010-а насам, което сигнализира, че банките ще продължат да бъдат предпочитаните финансови институции сред депозантите въпреки загубата на обществено доверие от последната финансова криза.

U.S. Bancorp привлече 4,7 млн. нови депозити за периода март 2010–2014, което е повишение от 40%. Citigroup Inc се нарежда след нея с 36% или с 8,6 млн. долара привлечени парични средства по депозитните сметки.

Като цяло, водещите пет търговски банки –между които Bank of America Corp, JP Morgan Chase & Co, and Wells Fargo Bank – добавиха 25 милиона към депозитната си база за същия период или ръст от 11%.
Ръстът е напълно естествен, предвид, че не е имало сливания през този период.

Критиците продължават да напомнят, че най-големите банки се радват на евтиния ресурс, тъй като финансовите пазари разчитат на това, че правителствата няма да допуснат нито една от тях да фалира, а и законите и нормативните разпоредби създават условия за предотвратяване на случай, в който банка от системно значение ще трябва да бъде спасявана с пари на данъкоплатците.

Реформите, започнати след финансовата криза, откриха дълъг път, по който следва да се адресира проблемът за ефективността от спасяването на банки от типа „твърде голяма, за да фалира“ (too big to fail). Предложенията да се прекъсне тази порочна практика, според някои икономисти, предразполага по-скоро към повече разходи, отколкото към извличането на повече ползи.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *