РБК: Забавянето на ръста на Китай ще задържи ниска цената на петрола през следващите години

На 20 януари статистическият институт на Китай обяви, че през 2014 г. БВП на страната е нараснал със 7.4% – най-слабият растеж от 1990 г. насам, напомня РБК. След като тези данни бяха публикувани, цената на барел петрол сорт Brent намаля с 1%, а анализаторите очакват ръстът на китайската икономика да е сред основните фактори за движението на цената на петрола през следващата година.

През изминалата 2014 г., най-важната тенденция, която снижи цената на суровинната до 50 долара за барел беше „шистовата революция“ в САЩ, която доведе до рязко повишаване на предлагането. Повторното увеличение на цената на петрола съответно ще бъде причинено от увеличение на търсенето, за което Китай може да изиграе значителна роля.

През периода 2010-2013 г., потреблението в Китай е нараснало от 8.93 до 10.1 милиона барела на ден, като в края на периода страната отговаря за над 11% от световното потребление. През октомври 2013 г. Китай надмина САЩ по потребление, а през 2014 г. Пекин е внасял приблизително 1 милион барела на ден повече от Вашингтон.

Забавянето на ръста на китайската икономика се отразява и на прогнозите и плановете на износителите на петрол. ОПЕК прогнозира точно в своята „Световна прогноза за пазара на петрол 2014 г.“, че ръстът в Китай ще е 7.4%, а петролният картел смята, че през 2015-2016 г. той ще намалее до 7.2%.

Това означава, че търсенето на петрол в страната ще остане на относително непроменено равнище – според ОПЕК, Китай ще се нуждае от 10.7 милиона на ден през тази година, а потреблението ще се увеличи с едва 1.5 милиона барела през следващите четири.

Международната агенция по енергетика също признава, че през следващата година ниският ръст на световно равнище ще задържи нарастване на търсенето, като то ще нарасне с най-много 900 хиляди барела на ден през следващата година.

Въпреки че вниманието на анализаторите през изминалата година беше съсредоточено върху „шистовата революция“ в САЩ, на практика последствията от нея за световния пазар бяха почти елиминирани от прекъсването на доставките от Либия и снижаването на добива в Мексико. По тази причина забавянето на икономиката на Китай е единственото обяснение на резкия спад на цената на петрола.

Новите условия на китайската икономика няма да влияят положително на търсенето на петрол – очаква се ръст най-вече в сфери, които не са зависими значително от енергоизточници, най-вече високотехнологичния сектор. Няма и очевиден „приемник“ на Китай като нов двигател на високо търсене на петрол, причинено от рязка индустриализация.

Едновременно с това Китай е сред големите печеливши от ниската цена на петрола на световния пазар. Според МВФ, евтиният петрол ще позволи на Пекин да увеличи своя БВП с 0.4-0.7% през тази година, а през следващата – с 0.5-0.9%. Според анализаторите от Bank of America Merrill Lynch намаляването на цената на петрола с 10% води до ръст на БВП на Китай с 0.15%.

Евтиният петрол няма да позволи рязко отслабване на ръста на Китай, а според Wall Street Journal новите условия ще позволят на китайската промишленост да се върне към растеж. Независимо от това, потреблението на петрол няма да се увеличи значително в следващите години, което ще задържи цената на петрола ниска.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *