Реалната и официалната инфлация

Инфлацията при най-ползваните храни от българския потребител е близо 20%, установи проучване на Би Ти Ви. От там са групирали една много по-малка потребителска кошница, съдържаща само тези продукти, които се купуват редовно и чиито промени в цената се отразяват най-много на потребителите. Оказва се, че измерената в проучването инфлация е близо 5 пъти по-голяма от тази, която отчита статистиката.
По данни на Националния статистически институт инфлацията от началото на годината е 4,1% , но тя се отчита посредством изменението на цените на близо 530 стоки и услуги. Подбраните за целите на проучването 16 храни и напитки са присъщи за трапезата както на бедните, така и на по-богатите домакинства: олио, сирене, хляб , яйца, захар, брашно, месо, зеленчуци, плодове, детски храни и други.
Рафинираното слънчогледово олио в началото на годината е било 2,20 лева. Сега цените са над 3,50 лева. Най-евтиното олио струва 3,36 лева.
Брашното ТИП 500 през януари тази година е струвало 0,84 стотинки, а в деня на проучването – 26 декември, лев и 24 стотинки. Олиото и брашното са сред стоките, поскъпнали най-много през годината.
При детските храни скокът също е осезаем, а намаление има при свинското месо, захарта и яйцата.
В началото на годината продуктите в тази потребителска кошница са стрували 49,73 лв, а сега година по-късно – 59,49 лв. Увеличението се равнява на точно 19,5 % или е почти пет пъти по-голямо от официалната инфлация.
Разликата в отчитанията може да се обясни с факта, че освен храни в потребителската кошница на НСИ има и разходи за комунални услуги, разходи за цигари и алкохол, транспорт и здравеопазване, образование, туризъм и развлечения, кото формират общия процент на инфлацията.
За да си сметнете своята лична инфлация и как тя се различава от официалната, на интернет-страницата на НСИ има специален калкулатор, в който можете да сметнете повишението на цените само на онези групи стоки, които вие ползвате.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *