Реал Мадрид е най-скъпият отбор в света

Реал Мадрид е най-скъпият отбор в света, според класацията на американското списание Forbes. Мадридският тим е оценен на 3,44 млрд. долара. Реал достига до полуфиналите на Шампионската лига в продължение на четири последователни години и тази година грабна приза, побеждавайки съгражданите си от Атлетико с 4:1. Тази победа донесе приходи от $78 млн., което е повече с 16 млн. от последното учмастие на финал на Реал. Суперзвездата на мадридчани и футболист на годината Кристиано Роналдо генерира обаче повече приходи, отколкото всеки спортен отбор в света – само за сезона 2012-2013 г. португалецът е получил $675 млн.

Отделно кралският отбор е получил $41 млн. от спонсорската си сделка с Adidas, а от Emirates $39 млн. Реал Мадрид вече обяви, че планира $540 млн. за обноявване на собствения си стадион Сантяго Бернабеу, което се очаква да бъде завършено през 2017 година.

На второ място е Барселона с 3,2 млрд. долара. В отбора на каталунците са две от най-високо платените звезди – аржентинецът Лионел Меси и бразилецът Неймар. И Барселона като Реал Мадрид е собственост на членовете на клуба, наричани socios. Неотдавна те одобриха за обновяването на стадиона Ноу Камп $800 млн. Проектът предвижда да се разшири покривът на стадиона, така че да покрие всички места за зрители, които ще бъдат увеличени с от 5000 и по този начин капацитет на спортното съоръжение ще достигне 105 000. Реализацията на проекта ще стартира през 2017 г. и ще приключи през 2021 г. Спроед Forbes, не малка част от приходите на Барселона идват от продажбата на билети и от специализираните магазини за фенове на стадиона.

Третото място остана за Манчестър Юнайтед, оценен на $2,81 млрд., въпреки че завърши на седмо място във Висшата лига миналия сезон – най-лошото класиране откакто е зъздадена Висшата лига. Това бе и причината акционерите на клуба да уволнят мениджъра Дейвид Мойс, който наследи легендарния сър Алекс Фергюсън, ръководил „червените дяволи“ почти три десетилетия. Желаещите да бъдат спонсори продължават да се роят, въпреки несгодите на Манчестър Юнайтед на терена. Adidas подписа спонсорски договор за 10 години за общо $1,3 млрд. Седемгодишна е сделката за спонсорство с General Motor и по-специално с марката Chevrolet, която ще бъде изписана на фланелките на футболистите от следващия сезон. Новите договори бяха причина публично търгуваните акции на отбора на Wall Street да скочат до $3.6 млрд. от $2.8 млрд. през май.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *