Регионалното министерство пусна част от електронното правителство

От 21.06.2013 год. в реална среда могат да се заявяват най-търсените услуги, които предоставя ведомството, съобщи главният секретар на МРР Климентина Денева пред журналисти, на които бе обяснено, че е завършен проектът „МРРБ – ефективна, модерна и прозрачна приходна администрация в услуга на гражданите и бизнеса“.
Така на практика се дава старт на електронното правителство в частта му за Министерство на регионалното развитие.
Порталът, през който услугите могат да бъдат заявявани е достъпен онлайн. До него може да се стигне и през интернет страницата на министерството. С въвеждането на електронните услуги се повишава качеството на обслужването на хората и бизнеса, а това е основна цел на нашата администрация, подчерта Денева. Единственото условие е заявителите да разполагат с квалифициран електронен подпис.
Четирите електронни услуги са предназначени за потребители, които заявяват разрешения за оценяване на съответствието на строителни продукти и разрешения за издаване на технически одобрения, одобряване на технически и работни инвестиционни проекти за обекти на техническата инфраструктура с обхват и значение за повече от една област и за обекти с национално значение,издаване на разрешения за строеж за обекти на техническата инфраструктура с обхват и значение за повече от една област и за обекти с национално значение. В рамките на проекта е разработен и внедрен електронен публичен регистър на издадените предварителни разрешения за строеж в свлачищни райони, който беше демонстриран днес.
Първите три от най-използваните и отнемащи най-много време за издаване на разрешения електронни услуги са в полза за гражданите и бизнеса. За предоставянето им се заплаща такса, определена в Тарифа №14 за таксите, които се събират в системата на Министерството на регионалното развитие и от областните управители. От четвъртата услуга, която е безплатна, могат да се възползват и общините.
Електронните услуги могат да бъдат заявявани, независимо от времето и от мястото, на което се намира заявителя. Подаването на заявление по електронен път ще спести време за потребителите, ще подобри отчетността и прозрачността на предоставянето им, а броят на обработените документи ще се увеличи двойно. 
Електронните услуги бяха разработени в рамките на проект „МРРБ – ефективна, модерна и прозрачна приходна администрация в услуга на гражданите и бизнеса“. Стойността на проекта е 838 904 лв. Финансирането е осигурено от Оперативна програма „Административен капацитет“.
В рамките на проекта е осигурена свързаност на системите на всички звена в рамките на МРР чрез изграждане на обща архитектура на вътрешно административните връзки и връзките с потребителите. Разработена и внедрена е структура за използването на вътрешен електронен подпис в рамките на министерството, чрез който документите могат да се подписват, съгласуват и съхраняват в електронен вид, като по този начин се повишава сигурността на достъпа до информационните архиви. Актуализирани  са вътрешните правила за работа на администрацията с електронни документи в съответствие с действащото в областта законодателство. Внедрена е система за управление на  качеството  и информационната сигурност, която е сертифицирана по стандартите ISO 9001:2008 и ISO 27001:2005.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *