Режат дълга на Гърция

Дългът на Гърция вероятно ще бъде опростен за втори път, но при определени условия, прогнозира американският вестник Wall street Journal.

Международните кредитори обмислят как да обвържат дълга на Атина с провеждането на реформите, с цел да продължат да контролират финансовата политика до приключването на спасителния план за страната.

WSJ посочва, че повторното отписване на гръцкия дълг ще засегне държавите от еврозоната, МВФ, Европейската комисия и Европейската централна банка, който държат около 66% от облигациите, емитирани от Гърция.

Задълженията към международните кредитори възлизат на 320 милиарда евро или около 172% от брутния вътрешен продукт на страната.

Сега финансовите министри от еврозоната търсят начини за намаляване на дълга до устойчиви нива от 124% от БВП през 2020 г. и 110% от БВП през 2022 г.

Орязването на дълга най-вероятно ще включва намаление на лихвите. Предвижда се такова с половин процентен пункт по заемите за 53 млрд. долара, отпуснати с първия спасителен пакет за Гърция.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *