Рейнфелд: Днешна Европа се нуждае от ясна визия

„Днешна Европа се нуждае от ясна визия, която включва „силно европейско сътрудничество за преодоляване на фанатичния национализъм, както и религиозния фанатизъм“.
Това каза министър-председателят на Швеция Фредрик Рейнфелд в началото на поредната серия от дебати в Европейския парламент за бъдещето на Европа, съобщиха от пресцентъра на ЕП.
По думите на Рейнфелд, Договорът от Лисабон, който ще бъде ратифициран от Швеция през есента ще направи европейското сътрудничество по-ефективно.
Швеция поема председателството на Европейския съюз през втората половина на 2009 г. – сред приоритетите ще бъдат климатичните изменения и енергетиката, програмата от Хага, икономическия растеж, създаването на работни места и ролята на ЕС на световната сцена.
Според премиера на Швеция реформата на националните пазари на труда е от съществено значение особено предвид демографските тенденции.Относно външните отношения на ЕС шведският премиер акцентира върху Близкия Изток и Русия и обърна специално внимание на Западните Балкани, като според него ЕС ще трябва дълго време да участва в процеса на държавно съграждане в Косово.
Рейнфелд изтъкна значението на разширяването, на което трябва едновременно да се гледа като на „предизвикателство и възможност“. Той съжали за критиките срещу понататъшното разширяване.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *