Рейтингите ААА падат един след друг

Рейтинговата компания Standard & Poor’s (S&P) намали вчера кредитния рейтинг на General Electric (GE), който компанията имаше от 1956 г. Така GE отпадна от списъка на компаниите, които лесно могат да изплатят своите дългове. Рейтингът на GE падна с една степен от най-високата възможна стойност на S&P – ААА, които компанията поддържаше досега, а това може да й струва плащането на по-високи лихви на инвеститорите.
Друга агенция – Fitch, намали рейтинга на компанията на Уорън Бъфет Berkshire Hathaway Inc., които беше също с оценка ААА. Като причина за предприетите действия агенцията изтъква рисковете, свързани с дериватните инструменти на компанията и ролята на Бъфет като главен инвестиционен директор. Оценките на Fitch се използват предимно от по-малки инвеститори.
Двете агенции намалиха стойностите на рейтинга на двете компании под влиянието на кризата. GE и Berkshire са мащабни конгломерати, които притежават пъстра палитра в портфолиата си, но за съжаление напоследък трудно постигат печалби от продажбата на финансови услуги. Въпреки това GE е почти най-големият в света кредитор, а Berkshire от своя страна е почти най-големият застраховател в света.
Кризата във финансовия сектор разклати двете компании. Акциите на Berkshire са се обезценили с 35% през последните 12 месеца поради опасения, че залозите на Бъфет, свързани с деривати, ще навредят на печалбата на компанията. И този път акциите на Berkshire обаче се представят по-добре от S&P 500, който е загубил 43% за периода. Акциите вчера затвориха на цена 85 700 долара за брой.
Fitch излезе с изявление, в което се казваше, че: „ролята на главен инвестиционен директор на Бъфет поставя компанията под риск, ако той вече не е в състояние да върши тази работа.“ В отговор на изявлението Джеф Матюс – автор на книга посветена Бъфет, каза : „Хората, които вярват на Бъфет няма да повярват на това.“
Оценките на S&P и Moody’s все още оценяват Berkshire на ААA, но за Fitch е характерно, че изпреварва конкурентите си.

insurance.bg
финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *